Jakou cenu má člověk tam, kde vládne železná tradice? Drama mladé ženy odsouzené feudální morálkou do role vdovy po muži, jehož si ani nestačila vzít. Tchajwanský film.
Hrají: Chang Shih, Wang Lan, Wang Yuming, Kao Mingjun, Wang Fuli a další. Režie: Huang Jianxin.

Čínský film Nevěsta dřevěného muže je ukázkou velkého historického příběhu, v němž tradiční feudální morálka drasticky poznamenává jednotlivé lidské životy a který je pro čínskou kinematografii velmi typický. Nezáleží na kulisách a počtu účinkujících. Hlavním hybatelem a pomyslným protivníkem hrdinů těchto příběhů je železný kodex pravidel, jimiž se po tisíciletí řídila společnost této obrovské země. V soukolí těchto - někdy nesmyslně dodržovaných - pravidel pak trpí lidé, jejichž individuální cítění a nebo ještě hůře - situace, do níž se dostali, je s nimi v rozporu. Čínský režisér Huang Jianxin /Chuang Ťien-sin/, souputník čínských režisérů tzv. Páté generace, jej v roce 1993 natočil na území kontinentální Číny, projekt však plně financovala tchajwanská společnost.

Dvacátá léta, malá vesnice v severozápadní Číně. V bohatém venkovském sídle se chystá velká tradiční svatba - žení se mladý pán. Prostý mladík Kui /Kchuej/ dostane za úkol přinést nevěstu. Při cestě pouští je svatební karavana přepadena bandity. Kui za nevěstu nasadí téměř život a zachrání ji. Ženich, který se mezitím dozvěděl o přepadení, při manipulaci s puškou nešťastnou náhodou zahyne. Tak přichází nevěsta o ženicha dřív, než ho vůbec spatří. Tchyně však dodrží všechna předepsaná pravidla. Přivítá nevěstu a ze všeho nejdříve se přesvědčí, zda-li na této cestě neutrpělo její panenství. Když nevěsta v ponižujícím obřadu s popelem obstojí, vystrojí matka ženicha chystanou svatbu. Rozdíl je jen v tom, že místo živého muže si nevěsta bere a přísahá věrnost jeho dřevěné loutce. Všichni se tváří, že je vše v naprostém pořádku. Mladá krev se ale vzbouří a nevěsta a Kui se do sebe zamilují...

Napište nám