Napínavé drama z horské samoty o nešťastné lásce, mstě a zločinu. Český film.
Hrají: J. Štěpničková, J. Marvan, F. Kreuzmann, O. Čermák, L. H. Struna, J. W. Speerger, V. Trégl a další. Kamera F. Pečenka a J. Střecha. Scénář a režie Václav Wasserman.

Napínavé drama z horské samoty natočil režisér Václav Wasserman v roce 1937 podle námětu spisovatele Josefa Tomana. Osamělý podivín, majitel horského mlýna Brychta, miluje schovanku hospodáře Havrdy Terezu, která svým půvabem dráždí všechny mužské obyvatele osady. Tereza však mlynáře odmítne, líbí se jí čeledín Martin. Hořkost a zloba dovedou mlynáře k činu, který se mu později stane osudným. Přehradí horský potok, jediný zdroj vody pro vesnici...

V baladickém příběhu o lásce, mstě a zločinu se diváci setkají v hlavních rolích s Františkem Kreuzmannem, Jaroslavem Marvanem, Jiřinou Štěpničkovou, Václavem Tréglem a L. H. Strunou. Exteriéry krásné horské přírody se natáčely na Slovensku, v okolí Ľubochne. Právě poetická kamera Ferdinanda Pečenky a Josefa Střechy se zasloužila o mimořádnou působivost filmu. V kinech měl film premiéru v březnu 1938. Původní filmový námět zpracoval později Josef Toman jako román pod názvem Vosí hnízda.

Napište nám