Dramatický příběh muže, který pyká za zločin z minulosti. Český film, oceněný na MFF v Benátkách.
Hrají: O. Korbelář, M. Grossová, A. Pospíšilová, J. Beránková, N. Gollová, J. Marvan a další. Scénář M. Rutte a K. Smrž. Kamera J. Tuzar. Režie Ladislav Brom.

Mladý zámečník Macoun v době manželčina těžkého porodu podlehne pokušení a vykrade sejf, aby ženě zajistil dobrého lékaře. Žena však zemře a Macoun je uvězněn. Svou dcerku poprvé uvidí až po osmi letech, kdy je propuštěn. Avšak ani teď se k dívce nesmí přihlásit. Z Macouna se stane tulák, dostane se až do Hamburku, ale touha po vlasti a dcerce je stále velmi silná...

Film Tulák Macoun natočil podle námětu profesora Otty Minaříka režisér Ladislav Brom. Premiéru v kinech měl snímek v září 1939. Na počátku protektorátu byl nadšeně přijímán publikem pro své otevřené vlastenecké vyznění. Přispěla k tomu filmová hudba Josefa Dobeše, který těžil ze Smetany a z odkazu lidových písní, ale i poetická kamera Jaroslava Tuzara. Titulní roli ve filmu vytvořil Otomar Korbelář, pro kterého to byla významná a herecky náročná příležitost. V roce 1939 obdržel za herecký výkon v tomto filmu Zemskou cenu.

Napište nám