Absurdní anekdota o kočce z půjčovny, byrokracii a narůstajícím zpozdném. Proslulý středometrážní film Pavla Juráčka a Jana Schmidta.
Režie a scénář: Pavel Juráček, Jan Schmidt. Hrají: Karel Vašíček, Consuela Morávková, Ivan Růžička, Pavel Bártl a další.

Pavel Juráček (2. 8. 1935 - 20. 5. 1989) natočil jako režisér pouze dva celovečerní filmy, Každý mladý muž (1965) a Případ pro začínajícího kata (1970). Než mu normalizace zabránila v další filmové práci, stačil se do dějin české nové vlny zapsat také spoluprací na dílech jiných režisérů. Jedním z nejvýraznějších Juráčkových děl je středometrážní snímek Postava k podpírání, natočený ve spolupráci s režisérem Janem Schmidtem. Absurdní příběh jasně poukazuje na inspiraci dílem Franze Kafky: Spořádaný muž jménem Josef Kilián (jehož iniciály odkazují na iniciály hlavní postavy Kafkova Procesu) narazí ve svém městě na půjčovnu koček. Bezmyšlenkovitě si jedno zvíře vypůjčí, ale když ho chce druhý den vrátit, zjistí, že krám z ulice zmizel. Zpozdné narůstá každým dnem do závratných výšek, a tak chce zoufalý Kilián kočku vrátit. Ale úřady se k existenci podivné instituce nehlásí...

Juráčkův a Schmidtův film i dnes překvapuje dokonalým vytvořením absurdní atmosféry a vizuálními nápady (např. záběr, v němž hrdina stoupá nahoru po točitém schodišti, ale zároveň se "vrací" do nižších a nižších pater). Podle názoru některých diváků a kritiků se oba čeští autoři vyrovnali s kafkovským tématem lépe, než jeden z nejlepších filmařů všech dob Orson Welles, jenž natočil adaptaci Procesu.

Napište nám