Clint Eastwood se vrací jako drsný detektiv Harry Callahan vyzbrojený obřím revolverem a proklatě suchým humorem. Americký film.
Dále hrají: S. Lockeová, P. Hingle, B. Dillman, P. Drake, A. Popwell a další. Režie Clint Eastwood.

Neúprosný vyšetřovatel, který ztvrzuje zákon pomocí svého legendárního revolveru Smith & Wesson, se v Los Angeles pořádně zapotí. Na jednu stranu má co do činění s gangsterskou partou unikající spravedlnosti, na straně druhé ve městě řádí mnohonásobná vražedkyně, která cílí svůj zabijácký um na osamělé muže. Zatímco tedy jde Harrymu po krku mafie, detektiv se vydává do nenápadného městečka San Paulo, aby zde prověřil další záhadný mord obyčejného chlapa. To ještě ale netuší, že se sám blíží do náruče smrti…

Akční thriller tvoří předposlední díl slavné policejní série započaté Drsným Harrym. V pořadí čtvrtého pokračovaní se chopil sám Clint Eastwood, jenž se režijně osvědčil už s Vraždou na Eigeru či Psancem Josey Walesem. Své nadání Eastwood vypiloval v následujících snímcích, včetně oscarových Nesmiřitelných či Million Dollar Baby. Kriminální klasiku Náhlá zkouška natočil dle scénáře debutujícího Josepha Stinsona, který čtvrté pokračování opatřil všemi zavedenými znaky, jimiž se série o detektivovi Harrym Callahanovi proslavila. Nesmí chybět tajemný zabiják, stejně jako nezkrášlený vhled do policejní práce a pouličního zločinu, ale taktéž kriminalista westernového profilu, jenž s kamennou tváří pronáší průpovídky a přidělává vrásky svým nadřízeným, když se vypořádává s úklady své práce formou oko za oko, zub za zub.

Napište nám