Krvavou revoluci láska nezajímá. Československo-kambodžský film.
Hrají: M. Kňažko, O. Sovanny, H. Chanrith, B. Thavy, N. Channary, K. Chhum, J. Samek, J. Schmitzer, J. Schmidt, M. Lasica a další. Kamera P. Hojda. Scénář a režie M. Muchna.

Kambodža. Český lékař Tomáš (Milan Kňažko, mluví Petr Čepek) se brzy po svém příjezdu do země v roce 1969 zamiluje do půvabné herečky a tanečnice Khemy (Oum Sovanny, mluví Táňa Medvecká). Ožení se s ní, ale poté ji v průběhu bouřlivých a drastických společenských změn ztrácí. Do kambodžského hlavního města Phnompenhu se vrací až v roce 1979, aby tu pátral nejen po Khemě, ale i po své malé dcerce. Z výpovědí svědků před ním vyrůstá plastický obraz hrůz, jimiž musela zkoušená země projít...

Scenárista a režisér Milan Muchna (nar. 1940) film natočil jako koprodukci v autentických kambodžských exteriérech a s plnou podporou kambodžských vládních míst. Ve své době to byl prakticky první celovečerní film, který na kambodžském území vznikl. O jeho výjimečnosti svědčí i fakt, že byl uveden v oficiálním programu MFF v Cannes 1989 (v sekci Un Certain Regard). O kambodžské genocidě také vypovídá u nás známý britský snímek Vražedná pole (1984), natáčený ovšem v Thajsku.

Napište nám