Měl to být osmý div světa. Ale utrhl se z řetězů. Legendární americký film.
Hrají: F. Wrayová, R. Armstrong, B. Cabot, F. Reicher a další. Režie Merian C. Cooper a Ernest Schoedsack.

Slavné filmové monstrum, obří opičí samec King Kong, vzbuzuje úžas filmových diváků už od roku 1933. Právě první verze jeho příběhu se stala nezapomenutelnou legendou, a to navzdory dvěma velkorozpočtovým remakům z let 1976 a 2005.

Film vypráví příběh režiséra Carla Denhama, který se najatou lodí vydá na tajuplný ostrov, aby tam s nic netušící herečkou Ann Darrowovou natočil dobrodružný příběh na motivy pohádky Kráska a zvíře. V ostrovní džungli se totiž nacházejí desítky prehistorických tvorů. Mezi nimi i obří gorila, zvaná Kong. Domorodci, kteří drží zvířata za obrovskou starobylou zdí, herečku unesou a obětují ji Kongovi. Štáb ji však z opičákových spárů po dlouhém boji zachrání. Podaří se mu dokonce Konga omámit a převézt do New Yorku. Tam však začíná druhá část strhujícího dramatu: Denhamova nová atrakce se totiž utrhne z řetězů a rozpoutá v ulicích peklo...

Premiéra filmu se konala 2. března 1933 v newyorské Radio City Music Hall a v Roxy Theatre. Uvedení ve dvou kinech současně bylo na tu dobu nebývalou událostí. Film režisérské dvojice Merian C. Cooper a Ernest Schoedsack se stal senzací. Přestože země tehdy prožívala nejhorší období hospodářské krize s pětadvacetiprocentní nezaměstnaností, na King Konga chodily zástupy lidí. Film totiž omráčil tehdejší diváky nevídanými trikovými efekty (vizuální efekty měl na starosti Willis H. O'Brien), v nichž Kong mj. vyšplhá na vrchol nejvyššího newyorského mrakodrapu Empire State Building. Ve skutečnosti šlo o zhruba půlmetrovou animovanou loutku. Fenomenální úspěch tohoto díla však nezpůsobily jen fantastické výjevy. Snímek se stal průlomovým i v práci se zvukem a hudbou. Ze všeho nejpůsobivější však byla jednoznačně postava hlavního monstra. Titulní hrdina je zde mnohem víc než jen bestiální zrůdou, která bojuje s jinými netvory či ničí vše kolem sebe. Je to tvor, který má vlastní pocity a který se chová podle své přirozenosti. Chrání svou půvabnou zajatkyni a útočí jen když je k tomu donucen nebo když se ocitne v nepřátelském prostředí. Zatímco triky v King Kongovi kvůli technickému pokroku zestárly, jeho příběh zůstává stejně vzrušující dodnes, jak ostatně dokazují jeho dva zmíněné remaky, zejm. poslední verze režiséra Petera Jacksona. King Kong se zkrátka stal jednou z ikon populární kultury, a podle všeho jí zůstane po další desítky let.

Napište nám