Na začátku byla vražda, vedoucí až k šokujícímu odhalení v soudní síni. Cher v hlavní úloze amerického kriminálního dramatu.
Dále hrají: D. Quaid, L. Neeson, J. Mahoney, J. Mantegna, P. Bosco a další. Režie: Peter Yates.

Korupce v politickém a právním systému je v hollywoodské továrně na sny málem frekventovanější ingrediencí než útoky mimozemšťanů či štětky se zlatým srdcem.

Scenárista Eric Roth (mj. pozdější držitel Oscara za adaptovaný scénář k Forrestu Gumpovi) vytvořil příběh sice komplikovaný ale plný napětí, jehož věrohodnost nemá divák čas podrobit hlubšímu zkoumání. Od úvodní vraždy, z níž je víceméně pohodlně obviněn bezdomovec, který je zrovna po ruce, se bez větších prodlev dostáváme do soudní síně, kde se popravdě řečeno odehrávají nejzajímavější scény filmu. Postupné odkrývání pravdy, k němuž svým dílem přispívají obviněný, jeho obhájkyně a jeden z porotců, zavání nejrůznějšími klišé a někdy i scenáristickými schválnostmi, ale díky dobrému hereckému obsazení a rutinované režii je učebnicovou ukázkou divácké filmařiny.

V hlavní roli obhájkyně Rileyové se objevuje známá zpěvačka a herečka Cher (nar. 1946!!), pro niž rok 1987 znamenal asi největší osobní úspěch a sice zisk Oscara a také Zlatého glóbu za úlohu nerozhodné italské vdovy Loretty Castoriniové v úspěšné Jewisonově komedii Pod vlivem úplňku. Jejím partnerem v úloze washingtonského lobbisty a člena poroty Eddieho Sangera je Dennis Quaid (nar. 1954), bývalý manžel herečky Meg Ryanové, známý hlavními rolemi ve filmech různých žánrů (Můj nepřítel, Vnitřní vesmír a zejména Great Balls of Fire!, v němž vynikajícím způsobem ztvárnil rokenrolovou hvězdu Jerryho Lee Lewise). Postava hluchoněmého bezdomovce Carla byla první hollywoodskou příležitostí pro irského herce Liama Neesona, který dnes patří ke světové herecké extratřídě - postava německého průmyslníka Oskara Schindlera ve Spielbergově filmu Schindlerův seznam mu vynesla oscarovou nominaci a titulní role irského nacionalisty v Michaelu Collinsovi zase hereckou cenu na MFF v Benátkách. V současné době se těší mimořádné popularitě díky roli Qui-Gonn Jina v první epizodě Hvězdných válek. I v menších úlohách se setkáme s výraznými charakterními herci - Johnem Mahoneyem (soudce Helms), Joem Mantegnou (státní

návladní Stella) či Philipem Boscem (náměstek ministra spravedlnosti Gray).

Anglický režisér Peter Yates (nar. 1929) je absolventem herectví na Královské akademii dramatického umění a filmové řemeslo se naučil jako asistent Tonyho Richardsona, J. Lee Thompsona a dalších režisérů. Po několika oddechových britských filmech se prosadil svými prvními hollywoodskými pracemi, kriminálním dramatem Bullittův případ (1968) a komorním milostným příběhem John a Mary (1969). Ve své další tvorbě vystřídal snad všechny žánry. Největšího komerčního úspěchu dosáhl adaptací dobrodružného románu Petera Benchleye Hlubina (1977). Dvakrát získal dvojitou nominaci na Oscara (jako režisér a producent) - za komedii A co dál... (1979) a za adaptaci divadelní hry Ronalda Harwooda Garderobiér (1983).

Napište nám