O jednom svérázném tatínkovi s obchodním talentem, rybářskou vášní a nezdolným smyslem pro humor. Na motivy povídek Oty Pavla.
Režie: Karel Kachyňa. Scénář: Karel Kachyňa, Dušan Hamšík. Hrají: Karel Heřmánek, Marta Vančurová, Rudolf Hrušínský, Jiří Krampol a další.
Smrt krásných srnců

Tatínek Leo Popper (Karel Heřmánek) je úspěšný obchodní zástupce firmy Electrolux, ale především je náruživý rybář. Jeho nejoblíbenějším místem je Berounka, kde se starým přítelem Karlem Proškem prožije mnohé krásné chvíle. Má nezdolný smysl pro humor, jenž vyhovuje jeho třem synům a někdy uvádí do rozpaků jinak trpělivou maminku. Tatínek si však ví rady a dovede se orientovat v každé situaci. Do šťastného a spokojeného života česko-židovské rodiny však krutě zasáhnou první dny okupace. Starší dva synové dostávají předvolání do transportu...

Režisér Karel Kachyňa na zfilmování motivů poetických povídek ze vzpomínkové knihy Oty Pavla Smrt krásných srnců pomýšlel dlouho: "Je to knížka mého srdce a ta ústřední povídka, podle níž je nazvaný celý soubor, je jedna z nejhezčích, nejlaskavějších, ale také nejkrutějších, které znám." Režisér se už ve scénáři zaměřil na postavu fanfarónského tatínka Lea, kterého mistrně zahrál Karel Heřmánek, pro roli starostlivé maminky si vybral Martu Vančurovou. Film se však hemží dalšími barvitými figurkami, z nichž zaujme především převozník Prošek v podání Rudolfa Hrušínského a boxer Hejtmánek Jiřího Krampola. Film mimořádné citlivosti, poezie a krásy potěšil nejen tisíce diváků, ale zaujal i odbornou kritiku.

Napište nám