Neobvyklý příběh ze zákulisí shakespearovské herecké společnosti s Albertem Finneym a Tomem Courtenayem v hlavních rolích. Britský film, nominovaný na pět Oscarů.
Dále hrají: E. Fox, Z. Walkerová, E. Atkinsová, C. Harrisonová a další. Režie Peter Yates.

Druhá světová válka. Skupina herců odjíždí brzy ráno do Bradfordu na týdenní angažmá v divadle Alhambra. Na nádraží jim málem ujede vlak, ale jejich ředitel a hlavní herec souboru v jedné osobě, přezdívaný Sir, svým mocným hlasem rozjíždějící se vlak zastaví. Sir je typickým představitelem staré školy, okázalým interpretem především Shakespearových her, kterého válka odsoudila ke spolupráci s třetiřadými herci a k vystupování na provinčních scénách. Je na pokrají fyzických i psychických sil. Při procházce městem Sir dostane záchvat a skončí v nemocnici. Provozní manažerka společnosti uvažuje o zrušení prvního představení, Sirův homosexuální garderobiér Norman však slibuje, že dá herce do pořádku, aby byl schopen vystoupit před vyprodaným hledištěm.

Divadelní hra Ronalda Harwooda Garderobiér, jež se stala předlohou filmu, je zajímavým pohledem do anglického divadelního světa v nelehké době druhé světové války. Autor modeloval hlavní postavu podle Sira Donalda Wolfita (1902-1968), významného anglického divadelního herce. Režisér Peter Yates se nesnažil hlouběji zasahovat do struktury Harwoodovy jevištní předlohy a soustředil se zejména na vedení hlavních představitelů, kteří beze zbytku využili možností, jež jim role znaveného herce a jeho homosexuálního garderobiéra nabízely.

Albert Finney za své ztvárnění stárnoucího divadelního barda získal na MFF v Berlíně Stříbrného medvěda za nejlepší mužský herecký výkon, zatímco Tom Courtenay byl ve stejné kategorii oceněn prestižním Zlatým glóbem. Film Garderobiér byl také nominovaný na pět Oscarů.

Snímek uvádíme s původním českým dabingem s Otou Sklenčkou a Václavem Postráneckým v hlavních rolích (české dialogy Jiří Křižan, režie českého znění Marie Fronková).

Napište nám