Český sci-fi horor podle povídky Josefa Nesvadby.
Režie: Juraj Herz. Scénář: Jan Fleischer, Juraj Herz. Hrají: Jiří Menzel, Dagmar Havlová, Jana Břežková, Petr Čepek a další.

Hororový snímek režiséra Juraje Herze je přepisem povídky Josefa Nesvatby Upír po dvaceti letech. Vypráví spletitý příběh začínající automobilové závodnice Mimi, která má možnost jezdit s mimořádně kvalitním vozem. Její přítel doktor Marek je však znepokojen záhadami, které atraktivní model automobilky Ferat provázejí, a uvědomuje si nebezpečí, které jeho dívce hrozí. Ukáže se totiž, že automobil funguje na neobvyklé palivo - lidskou krev...

Juraj Herz nešetřil atraktivními efekty, které však odpovídají zvolenému žánru. Velkou pozornost mezi diváky - fanoušky motorismu - vzbudil i design auta Feratu z rukou výtvarníka Theodora Pištěka (v té době se dokonce rozpoutala polemika o tom, proč takový vůz skutečně nevyrábíme). Velký podíl na účinku snímku měla i kamera Richarda Valenty a herecké výkony hlavních představitelů - Jiřího Menzela a Dagmar Veškrnové. V dalších rolích se představí Petr Čepek jako cynický trenér Kříž, Jan Schmid v roli doktora Kaplana a Zdenka Procházková jako madam Ferat.

Napište nám