Tváře od popela, ale kominík to není. Luk a kamizola, ale myslivec to není. Šaty s vlečkou, ale princezna to není. Je to dívka s třemi čarovnými oříšky a srdcem na správném místě.
Režie: Václav Vorlíček. Scénář: František Pavlíček, Václav Vorlíček. Hrají: Libuše Šafránková, Pavel Trávníček, Carola Braunbock, Rolf Hoppe a další.
Tři oříšky pro Popelku

Popelka je hodná a hezká dívka bez matky a posléze i bez otce, který ji nechá napospas své druhé ženě a její dceři. Její macecha a nevlastní sestra Dora nemají Popelku rády. Zatímco ony plánují jít na královský ples a vnutit mladému princi Dořinu ruku, Popelka se musí starat o statek stejně jako ostatní služebnictvo.

Popelčina macecha si při jedné návštěvě královského páru vymůže na královně pozvání na ples, kde si má princ vybrat nevěstu. Čeledín Vincek proto musí jet do města nakoupit látky a šperky. Skromná Popelka poprosí jen o to, co mu cvrnkne do nosu. Vincek jí přiveze tři kouzelné oříšky, které ukrývají vždy to, co dívka právě potřebuje. Jednou je to lovecká kamizolka, ve které dívka poprvé okouzlí prince, když nad ním zvítězí při střelbě z kuše, podruhé zase nádherné šaty na ples, kde si princ má na žádost rodičů vybrat nevěstu. A nakonec i svatební šaty...

Filmová verze Popelky, kterou natočil v koprodukci tehdejší ČSSR a NDR režisér Václav Vorlíček, patří ke klasice české i německé filmové pohádkové tvorby. Zvláštní poetické kouzlo dávají filmu zimní exteriéry, natáčené v okolí zámku Moritzburgu v Německu, v okolí hradu Švihova a v krajině mezi Klatovy a Železnou Rudou. Hlavní roli si zahrála vynikající Libuše Šafránková a jejího vytouženého prince Pavel Trávníček, jemuž ovšem propůjčil hlas Petr Svojtka. Mimořádný podíl na atmosféře má i hudba Karla Svobody. V titulcích je jako spoluautorka scénáře uvedena Bohumila Zelenková - ta však jen propůjčila své jméno skutečnému autorovi Františku Pavlíčkovi, který nemohl být uváděn z politických důvodů.

Česká televize uvádí tuto "pohádku pohádek" v důkladně restaurované verzi s obnovenými barvami a ve vysokém rozlišení.

Napište nám