Osudové dny května 1945 ve filmovém přepisu povídek Jana Drdy.
Režie: Otakar Vávra. Scénář: Jan Drda, Otakar Vávra. Hrají: Jaroslav Průcha, Jaroslav Marvan, Vladimír Šmeral, Marie Vášová a další.

Dokumentaristický civilismus a dobře zvládnuté herecké výkony patří k největším kladům Němé barikády - významného díla režiséra Otakara Vávry na motivy povídek Jana Drdy. Děj se odehrává na konci války. Německá moc se hroutí. Lidé oslavují vítězství, ale netuší, že popravy na Pankráci neustávají. Nevědí ani o zbytku Schörnerovy divize. Po zákeřném útoku je postavena první barikáda na Trojském mostě. Velení nad ní se ujímá zámečník Hošek (J. Průcha). Bojuje zde i Polka Halina (B. Drapińska), čerstvě osvobozená z transportu, četník Brůček (J. Marvan) a další holešovičtí občané...

Jan Drda vzpomínal na dobu, která ho inspirovala k napsání povídek: "Je známo, že Pražské povstání začalo živelně, protože ilegální vedení odboje mělo na začátku povstání jenom pět set pušek. Pražský lid povstal v sobotu v poledne s holýma rukama a na konci prvního dne už měli povstalci asi třicet tisíc pušek. Bojovali víc vtipem než silou, jak je to pro náš lid typické. Náš národ nemá rád romantická gesta, je realistický. A my jsme také chtěli ve filmu ukázat, že své povstání začal s obrovským elánem, ale věcně, jako každou jinou práci."

Napište nám