Zdeněk Štěpánek v úsměvném obrázku z doby panování císaře Rudolfa II. Česká historická komedie na motivy povídek Zikmunda Wintera.
Režie: Otakar Vávra. Scénář: Zdeněk Štěpánek, Otakar Vávra. Hrají: Zdeněk Štěpánek, Vlasta Matulová, Otomar Korbelář, František Smolík a další.

Úsměvný nostalgický příběh o nerovném boji chudého kantora s lakomými měšťany je situován do doby panování císaře Rudolfa II. Zdařilou kostýmní komedii natočil v roce 1946 režisér Otakar Vávra podle motivů z díla spisovatele a historika Zikmunda Wintera. Herec a tentokrát i scenárista Zdeněk Štěpánek našel ve Winterových "Rakovnických obrázcích" postavy a dějové situace, z nichž je složen příběh o bakaláři Janovi, jeho žácích a o tom, co zažili v královském městě Rakovníku. Hlavní roli si Zdeněk Štěpánek napsal pro sebe, ale v dalších postavách pamatoval i na své kolegy - Otomara Korbeláře, Františka Smolíka, Vlastu Matulovou, Jaroslava Marvana, Sašu Rašilova a mnoho dalších. Pozorný divák navíc jistě rozezná, že v davu studentů se vedle členů břevnovského dětského sboru církevního zpěvu Scholae cantorum profesora Venhody objevují i mladistvé tváře později dobře známých filmových a divadelních herců: Vlastimila Brodského, Jaroslava Mareše, Josefa Vinkláře a Bohumila Bezoušky. Historická veselohra Nezbedný bakalář byla poprvé uvedena v srpnu 1946 na filmovém festivalu v Mariánských Lázních a o měsíc později i v široké distribuci, kde ji viděly více než tři miliony diváků.

Napište nám