Jaroslav Marvan v komedii o starém strojvůdci a jeho lokomotivě Líze.
Dále hrají: M. Ježková, O. Krejča, M. Kautská, V. Boček, V. Hlavatý, L. Lipský a další. Scénář: K. Steklý, J. Mach. Kamera: J. Střecha. Režie: V. Kubásek.

Starý Matys našpicoval uši. Zdálo se mu, že uslyšel píšťalu své lokomotivy Lízy. Poznal by ji mezi tisíci, prožili spolu dobré i zlé a teď jim oběma hrozí, že půjdou do starého železa...

Tak začíná lidová komedie z prostředí železničářské rodiny, kterou natočil v roce 1948 režisér Václav Kubásek podle scénáře Karla Steklého a Jaroslava Macha. I když se autoři snažili vyhovět požadavkům doby a vytvořit nový angažovaný druh zábavy, staré stereotypy z doby minulé byly silnější. Vznikl tak spíše žánrový obrázek o starém strojvůdci, který se nemůže rozloučit se starou lokomotivou Lízou. Pro titulní roli si režisér vybral Jaroslava Marvana, který zde vytvořil další typickou postavu bručivého dobráka. Veselohra se setkala v velkým diváckým ohlasem. Věříme, že i dnes potěší četné diváky, kteří si přáli znovu vidět tento snímek na televizní obrazovce.

Napište nám