Takový malý výpadek paměti – a co to s člověkem udělá! Česká komedie podle divadelní hry Olgy Scheinpflugové Okénko.
Režie: Vladimír Slavínský. Scénář: Jan Gerstel. Hrají: Jan Pivec, Dagmar Frýbortová, Pavla Vrbenská, Josef Gruss a další.

Úspěšný psychiatr dr. Jakub Johánek (Jan Pivec) byl před měsícem jmenován docentem. Svému nejlepšímu příteli, právníku Plevkovi (Jan Gruss) to však neřekl, aby ho kamarád nevytáhl na flám. Docent Johánek je totiž mimořádně plachý a až úzkostlivě zdvořilý. Mladou sousedku Růženu Vojtíškovou (Dagmar Frýbortová), která se mu líbí, se na chodbě ani neodváží oslovit. Jednou ho však Plevka přece jen na oslavu jmenování zatáhne. A protože Johánek je kromě jiného též zapřisáhlý abstinent, stačí mu pár sklenek koňaku, aby si ráno vůbec nepamatoval, co dělal. Růženina sestřenice Kateřina (Pavla Vrbenská) toho využije a oznámí Johánkovi, že v noci Růženu svedl. Kdyby si totiž Johánek musel sestřenici vzít za ženu, tak by Kateřině zůstal její pěkný byt. A Johánek historce o svém "zvířecím" chování skutečně uvěří...

Konverzační komedie režiséra Vladimíra Slavínského vznikla na motivy divadelní hry Olgy Scheinpflugové Okénko. Je to již druhá filmová verze této předlohy. O patnáct let dříve ji Slavínský převedl na plátno s Hugem Haasem, kterého v poválečné verzi vystřídal Jan Pivec.

Napište nám