Televizní inscenace opery na motivy hry W. Shakespeara Komedie plná omylů.
Zpívají a hrají: A. Švorc-J. Adamíra, J. Souček, I. Kusnjer-J. Bartoška, M. Kopp, A. Hampel-P. Zedníček, J. Jonášová-H. Maciuchová, S. Virágová-J. Preissová, K. Průša-L. Lipský, Z. Jankovský-L. Křiváček, M. Frydlewicz-P. Nárožný, K. Hanuš-B. Navrátil a další. Orchestr a sbor opery Smetanova divadla v Praze diriguje F. Vajnar. Kamera J. Osten. Režie J. Bonaventura.

Komická opera Iši Krejčího byla napsána ve válečných letech 1939-1943, po rozhlasovém provedení v roce 1945 měla o rok později premiéru na scéně Národního divadla a na obrazovku se poprvé dostala v roce 1967. Tématem opery je dvojnický příběh bratrských dvojic Antifolů a Dromiů Syrakuského a Efeského, kteří se po rozličnžch protivenstvích nakonec šťastně setkají. Scénář J.Bonaventury aJ.Baumannové vyšel z divadelního tvaru a počítal s využitím všech možností kamery. To se týká především řešení dvojnictví trikem: oba Antifoly i oba Dromie hraje vždy jeden herec - Jiří Bartoška a Pavel Zedníček a jen detaily kostýmů odlišují Syrakuské od Efeských. Týká se to také věrojatných scén na galéře, vybudované v pražském Prokopském údolí, i makety Efesu, "vystavěného" pomocí triku na údolním úbočí. Celek má půvab mládí, invence, dobré pohody i lehké ironie.

Hudební nahrávku realizoval dirigent František Vajnar s orchestrem a sborem Národního divadla v Praze a sólisty J.Součkem, M.Kappem, I.Kusnjerem, A.Hamplem, J.Jonášovou, S.Vorágovou a dalšími.

Napište nám