Obrazové fantazie s olejomalbami Zdeňka Hajného. Uvádíme jako vzpomínku na českého malíře, grafika a psychologa, který zemřel v sobotu ve 72 letech. Recituje R. Lukavský.
Kamera I. Bojanovský. Režie S. Vaněk.

V sobotu 1. března zemřel ve věku 72 let český malíř, grafik a psycholog Zdeněk Hajný (1942-2014). Výtvarník Hajný maloval díla s duchovní a esoterickou tematikou, jeho obrazy zaplňovaly andělské bytosti i astrální světy.

Na počátku pracoval jako ekonom a učitel na Berounsku. Ve volném čase maloval a externě vyučoval psychologii. Je autorem a spoluautorem odborných publikací v oboru aplikované psychologie. Psychologii vystudoval i na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy v Praze. Malování se věnoval od poloviny šedesátých let, od roku 1983 profesionálně. Jeho dílo našlo své místo i v některých sakrálních prostorách a bylo použito jako obrazový doprovod řady vědeckých, duchovních, hudebních filmových a jiných pořadů. Obrazové fantazie „Krajiny jenom tušené...“ spojuje esoterickou hudbu s olejomalbami malíře, vyzařujícími též esoterický obsah.

Napište nám