Medailon zpěváka a skladatele Arnošta Kavky.

Zpěvák Arnošt Kavka (*4. 3. 1917 – †2. 5. 1994) patřil k nadšeným průkopníkům swingové hudby v Československu. Průpravu získal u bubeníka Laci Ollaha a již v sedmnácti letech založil studentský orchestr Black and White. V pozici bubeníka působil v orchestru Gramoklubu pod vedením Jana Šímy a následně v kapele Blue Music. V roce 1939 podepsal smlouvu s Ultraphonem, který stál za vznikem několika úspěšných hitů – například písně "Už nikdy víc milovat nebudu".

Nastupující válka však pro něj připravila tragický osud. V roce 1944 byl zatčen gestapem a deportován do koncentračního tábora. Podařilo se mu uprchnout z pražského Hagiboru, ale na samém sklonku války přišel při bombardování Prahy o malou dceru. Po válce se opět vrátil na pódia s vlastním septetem. Swingová hudba se však po únoru 1948 stala zapovězenou a po celá padesátá léta měl Arnošt Kavka zakázáno veřejně vystupovat. Stal se z něj hudební komik bavící především lázeňské hosty, ale přijímal zakázky i ze zahraničí. Zemřel v roce 1994.

K jeho 55. narozeninám vznikl v roce 1972 zábavný medailon, v němž Eduard Hrubeš osvěžuje Arnošta Kavku v paměti Pražanů dotazovaných přímo na ulici a pak se s hudebníkem osobně setkává, aby společně zavzpomínali na zlatou éru českého swingu. Velké Kavkovy hity zazpívají hvězdy soudobé populární hudby, a nakonec sám Kavka v krátkých nápaditých klipech nabídne průřez vlastní tvorbou.

Napište nám