Písničkový medailon Jitky Molavcové, jejíž životní jubileum si v těchto dnech připomínáme.
Spoluúčinkuje Pavel Bobek. Kamera J. Osten. Scénář a režie V. Hrubín.

Česká herečka, zpěvačka, spisovatelka, muzikantka a moderátorka Jitka Molavcová, která se narodila 17. března 1950 v Praze, hraje už přes půl století v divadle Semafor, kde je hlavní partnerkou Jiřímu Suchému.

V osmdesátých letech ztvárnila na semaforském jevišti řadu rolí, například Markétu ve hře Faust. Rozhodující význam pro její budoucí kariéru byla postava slečny Žofie Melicharové ve hře „Jonáš, dejme tomu v úterý“, která měla premiéru 5. března 1985. Jako věrná a zamilovaná hospodyně stárnoucího kabaretiéra, nepříliš vzdělaná, ale s velkým srdcem, získala svoji životní roli a velkou popularitu. Výstupy pana Jonáše a slečny Melicharové patří dodnes na repertoáru Semaforu k tomu nejlepšímu. Společně se s Jiřím Suchým objevili také na filmovém plátně: Jonáš a Melicharová (1986) a Jonáš, aneb Jak je důležité míti Melicharovou (1988).

Velkou příležitost dalo Jitce Molavcové v polovině devadesátých let minulého století také Hudební divadlo v Karlíně, kde na jeho scéně několik let ztělesňovala Dolly Leviovou v muzikálu Hello Dolly. Za svůj výkon obdržela Cenu Thálie za rok 1996.

O deset let později se objevila také na prknech Národního divadla. V režii Miloše Formana ztvárnila roli Tetičky v legendárním představení Dobře placená procházka. Ti nejmenší ji pak mají možnost vidět na televizní obrazovce v Kouzelné školce nebo v hudebním pořadu Muzicírování, kde mj. spolu s Janem Maxiánem seznamuje děti s písničkami z Osvobozeného divadla a divadla Semafor.

Napište nám