Dramatizace stejnojmenné povídky o statečné židovské dívce, která vede boj o život s nacistickou mocí.
Režie: Antonín Moskalyk. Scénář: Vladislav Čejchan, Arnošt Lustig. Hrají: Jiří Adamíra, Martin Růžek, Lenka Fišerová, Miloš Nedbal a další.

Strhující snímek vznikl podle známé novely Arnošta Lustiga. Píše se rok 1943, krásná židovská dívka Kateřina (L. Fišerová), které hrozí smrt v koncentračním táboře, se náhodou dostane do skupiny bohatých Židů, kde jí svitne naděje na záchranu. Nacisté však se svými zajatci hrají zákeřnou hru, chtějí totiž získat jejich majetek a peníze z bankovních kont. Na jejich životě jim absolutně nezáleží...

Působivé protiválečné a antifašistické drama režiséra A. Moskalyka vzniklo roku 1965 a ihned získalo ohlas nejen doma, ale i v cizině, Cenu mezinárodní kritiky na festivalu Prix Italia a Hlavní cenu na festivalu v Monte Carlu.

Česká televize uvádí film u příležitosti připomínky Mezinárodního dne památky obětí holocaustu, který připadá na 27. ledna, na den, kdy byl osvobozen koncentrační a vyhlazovací tábor Auschwitz-Birkenau (Osvětim-Březinka). Tento den má připomínat utrpení milionů nevinných obětí v době holocaustu za druhé světové války.

Televizní film uvádíme v HD kvalitě.

Napište nám