LucieOsobní výzvaII. řada

Plněný chléb od Lucie

2 hodiny

Těsto

500 g hladké mouky
300 ml vlažné vody
50 g vajec
45 g změklého másla
22 g droždí
15 g soli
10 g medu

Smícháme vlažnou vodu s droždím a necháme chvíli pod utěrkou. Do mísy na hnětení si připravíme ostatní suroviny. Po pár minutách přidáme kvásek a zapneme robot na druhý stupeň. Hněteme tak dlouho, dokud není těsto hladké. Poté necháme 45 minut kynout při pokojové teplotě.

Náplň

7 stroužků česneku
100 ml olivového oleje
bazalka
200 g čerstvých rajčat
500 g mraženého špenátu
sůl
pepř
100 g smetany
30 g bílků
30 g sádla
100 g sušených rajčat v oleji
100 g jarní cibulky

Oloupeme česnek a rozdělíme ho na dvě poloviny. První polovinu si dáme do mixéru a nadrtíme s 60 mililitry olivového oleje a bazalkou. Rajčata si rozřízneme a odstraníme vnitřní dužinu a pecky. Nakrájíme je na malé kostičky a přimícháme k olivovému oleji, česneku a bazalce a necháme marinovat.

Vezmeme si pánev, na kterou dáme rozehřát olivový olej, poté přidáme špenát, vymačkáme druhou polovinu česneku a restujeme. Špenát osolíme, opepříme a nakonec přidáme smetanu. Necháme vychladnout.

Vykynuté těsto si vyndáme na pomoučený vál. Rozdělíme ho na dvě poloviny. Každou polovinu ručně vyválíme do válečku, který potom rozprostřeme do tvaru obdélníku. Prostředek obdélníku potřeme špenátem a naklademe na něj marinovanou směs rajčat.

Zarolujeme do ruličky a do sádlem vymazané formy ruličky vložíme vedle sebe. Necháme ještě 15 minut kynout, poté potřeme bílkem a vložíme na 15 minut do trouby na 230 °C. Poté ztlumíme teplotu na 210 °C a pečeme 20 minut. Upečený chléb vyndáme z trouby a vyklopíme na mřížku, kde jej necháme vychladnout před krájením.

Další recepty Celý díl

Upozorňujeme, že recepty z pořadu Peče celá země mohly být při natáčení z technických důvodů pozměněny a zároveň, že suroviny od různých výrobců mohou mít odlišné složení, což může ovlivnit výsledný produkt.