MarkétaKreativní výzvaII. řada

Markétin skrytý příběh

4 hodiny

Korpus „zebra“

8 vajec
300 g moučkového cukru
320 g hladké mouky
5 lžic slunečnicového oleje
5 lžic horké vody
20 g černého kakaa
2 lžičky kypřicího prášku
škvařené sádlo na vymazání formy
strouhanka z bílého pečiva na vysypání formy

Vyšleháme bílky, přidáme cukr, zašleháme žloutky, přidáme 300 gramů mouky s kypřicím práškem a pomalu vmícháme. Poté přidáme olej s vřelou vodou. Těsto rozdělíme na dvě poloviny. Do jedné vmícháme 20 gramů mouky a do druhé 20 gramů kakaa. Do předem připravené formy naléváme těsto od středu, střídáme světlou a tmavou část (vytvoříme efekt zebry). Pečeme po dobu cca 40 minut na 170 °C.

Želé vklad

270 g pyré (mango + meruňka)
40 g krupicového cukru
1 lžička agaru

Pyré, cukr a agar svaříme a nalijeme do dvou polokoulí, necháme vychladit. Použijeme do středu světlého korpusu uprostřed dortu.

Vklad do světlého korpusu

6 vajec
250 g moučkového cukru
240 g hladké mouky
4 lžíce slunečnicového oleje
4 lžíce horké vody
20 g černého kakaa
20 g kakaa holandského typu
gelová barva (žlutá)
2 lžičky kypřicího prášku

Vyšleháme bílky, přidáme cukr, zašleháme žloutky, přidáme 220 gramů prosáté mouky s kypřicím práškem a pomalu vmícháme. Přidáme olej s vřelou vodou. Malou část těsta obarvíme žlutým potravinářským barvivem a vlijeme do vymazané a vysypané kulaté formy (slunce). Další malou část obarvíme černým kakaem a zbytek klasickým kakaem. Do připravené lízátkové formy nalijeme na dno tmavé těsto, přidáme světlé a znovu přilijeme tmavé. Zbytek těsta upečeme v připravené dortové formě ve vrstvách tmavé – světlé – tmavé. Pečeme vše najednou po dobu cca 20 minut na 170 °C.

Světlý korpus

8 vajec
240 g moučkového cukru
240 g hladké mouky
2 lžíce oleje

Vyšleháme bílky, přidáme cukr, zašleháme žloutky s olejem, přidáme prosátou mouku a pomalu vmícháme. Budeme plnit dvě formy stejným postupem.

Aby vznikla dutina, kam umístíme želé vklad, na dno dortové formy otočíme kovovou formu polokoule obalenou alobalem a až potom začneme vrstvit těsto a vklady – kolem dáme část piškotového těsta a střídavě umisťujeme pruhy nařezané z tmavého těsta a doplňujeme kuličkami (vklad do korpusu). Vše zalijeme světlým těstem a pečeme po dobu cca 40 minut na 170 °C.

Máslový krém

500 g 82% másla
400 g kondenzovaného mléka
2 vanilkové lusky
gelová barva (žlutá)

Změklé máslo šleháme do pěny, přidáme kondenzované mléko a vnitřek vanilkových lusků. Malou část krému obarvíme žlutým barvivem a použijeme ho do středu světlého korpusu. Zbytek krému necháme světlý a lepíme s ním světlý korpus.

Čokoládový krém

400 g 33% smetany
200 g 54,5% hořké čokolády (pecky)
100 g máslového krému (viz výše)

Svaříme šlehačku, zalijeme jí čokoládové pecky, rozmícháme do hladkého krému a necháme vychladit. Po vychlazení vyšleháme do pěny (v případě potřeby lehce nahřejeme) a spojíme s máslovým krémem.

Ganáž

500 g 33% smetany
500 g 54,5% hořké čokolády (pecky)

Svaříme šlehačku, zalijeme jí čokoládové pecky, vše rozmícháme do hladkého krému a necháme lehce vychladit.

Fondán

1000 g fondánu (extra hladký na potahování dortu)
potravinářské barvivo (hnědé)

Fondán propracujeme, rozdělíme na tři části, obarvíme a vytvoříme mramorový efekt.

Karamelové zdobení

500 g krupicového cukru

Zkaramelizujeme cukr a nanášíme ho vařečkou na předem připravenou naběračku (zvenku). Připravíme také karamelové nitě a stočíme je do koule.

Kompletace celého výrobku

100 ml rumu
100 g jablečného sirupu
sekané pistácie

Rum a jablečný sirup smícháme, touto tekutinou pokropíme všechny korpusy.

Prokrojíme korpus „zebra“, slepíme světlý korpus polokoulemi k sobě (efekt slunce) pomocí máslového krému (ve středu barvený dožluta). Skládáme: jeden díl korpusu „zebra“, pokropeného rumem se sirupem, potřeme čokoládovým krémem, na něj položíme slepený světlý korpus, pokropíme rumem se sirupem, potřeme čokoládovým krémem a dáme druhý díl korpusu „zebra“. Zvenku potřeme celý dort čokoládovou ganáží a necháme ho řádně vychladit. Fondán rozválíme na igelitu, přeneseme ho na vychlazený dort a uhladíme. Dozdobovat můžeme sekanými pistáciemi. Na horní část umístíme karamelové ozdoby.

Další recepty Celý díl

Upozorňujeme, že recepty z pořadu Peče celá země mohly být při natáčení z technických důvodů pozměněny a zároveň, že suroviny od různých výrobců mohou mít odlišné složení, což může ovlivnit výsledný produkt.