VeronikaKreativní výzvaII. řada

Tagliatelle s masovými koulemi podle Veroniky

4 hodiny

Pistáciový korpus

5 vajec
100 g krupicového cukru
1 lžíce kokosového oleje
200 g hladké mouky
lžička kypřicího prášku
50 g mletých nesolených pistácií
špetka soli

Oddělíme bílky od žloutků. V robotu vyšleháme bílky se špetkou soli za postupného přidávání cukru na pevný sníh. Ve druhé míse vyšleháme žloutky do pěny za postupného přidávání oleje. Obě hmoty potom jemně stěrkou spojíme. Zapracujeme prosátou mouku s kypřicím práškem. Nakonec přidáme mleté pistácie. Vše opatrně stěrkou spojíme. Dáme do pečicí formy o průměru 18 cm péct na 170 °C na zhruba 30 minut. Vyzkoušíme špejlí. Po upečení vyndáme z formy a dáme vychladit.

Malinový krém

200 g smetanového sýru
200 g mascarpone
200 g 40% smetany ke šlehání
3 lžíce cukru
200 g čerstvých malin
čerstvá máta

Do mísy dáme sýr, mascarpone, smetanu a cukr a vyšleháme do hustého krému. Maliny lehce rozmačkáme a spolu s nasekanou mátou přidáme do krému.

Karamel na promazání korpusů

150 g krupicového cukru
180 g 40% smetany

Cukr rozpustíme v hrnci na karamel. Poté nalijeme teplou smetanu. Mícháme do spojení a úplného rozpuštění kousků karamelu.

Sněhový máslový krém

90 g bílků
150 g krupicového cukru
240 g změklého másla
černá gelová barva

Do mísy od robotu dáme bílky a cukr a nad párou zahřejeme za občasného promíchání balonovou metlou na teplotu 72 °C. Poté vložíme do robotu a mixujeme na nejvyšší otáčky zhruba 8 minut. Otáčky stáhneme na polovinu a postupně přidáváme změklé máslo. Každý kus necháme řádně zašlehat. Nakonec celý krém vyšleháme ještě na nejvyšší otáčky (zhruba 2 minuty). Krém obarvíme našedo.

Čokoládové koule

60 g 40% smetany ke šlehání
1 lžíce másla
100 g 54,5% hořké čokolády
100 g 54,5% hořké čokolády
100 g mléčné čokolády
50 ml slunečnicového oleje
50 g nesolených nasekaných pistácií

Smetanu nahřejeme pod bod varu, přidáme máslo, rozmícháme a vlijeme na čokoládu. Necháme rozpustit a stěrkou řádně vymícháme dohladka. Dáme do lednice ztuhnout. Mezitím si ve vodní lázni rozpustíme čokoládu s olejem a s nasekanými pistáciemi. Po ztuhnutí z celé směsi z lednice vyrobíme kuličky velikosti masových kuliček. Každou kuličku namočíme do čokoládové polevy, dáme na talíř s pečicím papírem a do lednice zatuhnout.

Omáčka

150 g višňového pyré
35 g krupicového cukru
3 g pektinu

Do kastrůlku dáme višňové pyré a zahřejeme do teploty 40 °C. V misce smícháme cukr s pektinem. Tuto směs přidáváme do teplého pyré, metličkou neustále mícháme, aby se neutvořily hrudky, a necháme projít varem.

Tagliatelle

500 g marcipánu
50 g moučkového cukru

Marcipán vyválíme na silikonové podložce na tenký velký plát. Pomocí pravítka naměříme tloušťku těstovin a ostrým nožem nebo rádýlkem nakrájíme dlouhé těstoviny. Pokud se marcipán lepí, podsypáváme moučkovým cukrem.

Dekorace

gum pasta
černá barva
stříbrný sprej
máta

Vychladlý korpus prořežeme, aby vznikly tři pláty. Každý plát promažeme karamelem a malinovým krémem. Celý dort obmažeme sněhovým máslovým krémem a dáme ztuhnout do lednice. Po vychlazení poklademe těstovinami, položíme na ně čokoládové koule, zalijeme omáčkou z višní a postrouháme zbylým marcipánem, který jsme použili na tagliatelle. Dozdobíme mátou.

Gum pastu obarvíme našedo. Vyrobíme z ní uši hrnce a naběračku. Na boky dortu připevníme uši, jako má hrnec, a zapíchneme naběračku.

Další recepty Celý díl

Upozorňujeme, že recepty z pořadu Peče celá země mohly být při natáčení z technických důvodů pozměněny a zároveň, že suroviny od různých výrobců mohou mít odlišné složení, což může ovlivnit výsledný produkt.