LucieKreativní výzvaII. řada

Sladký mozek od Lucie

4 hodiny

Korpus

12 vajec
480 g moučkového cukru
12 lžic řepkového oleje
480 g hladké mouky
30 g kypřicího prášku
červené barvivo

Bílky vyšleháme s cukrem. Žloutky vyšleháme s olejem. Poté vlijeme žloutky do bílků a přidáme zbytek surovin. Pečeme na rovném plechu 40 minut na 160 °C.

Kávový krém

500 g smetanového sýru
350 g mascarpone
150 g moučkového cukru
100 g mandlového cukru
50 ml vaječného likéru
40 g mleté kávy
20 g rozpustné kávy
1 citron

Sýr lehce vyšleháme s mascarpone. Následně přidáme cukr a tři lžičky likéru. Nastrouháme citronovou kůru a šťávu z citronu si necháme na doladění na konec. Dále do krému dáme dvě lžíce turka. Ručně metličkou vše zamícháme a poté přidáme vychladlou kávu.

Vložka

200 g smetany
karamelová čokoláda
sušené banány
křupínky

Smetanu našleháme.

Čokoládový krém na obmazání

40 g 33% smetany
100 g bílé čokolády
400 g másla
100 g moučkového cukru
rozmačkaný banán

Rozehřejeme smetanu a rozmícháme v ní čokoládu do tuhé hmoty. Do směsi zamícháme rozmačkaný banán. Mezitím v mixéru necháme šlehat máslo pokojové teploty s cukrem. Šleháme tak dlouho, dokud máslo nezbělá a nenabude na objemu. Poté zašleháme bílou čokoládu.

Dekorace

1000 g potahovací a modelovací hmoty (mandlová)
40 g jedlé sody
20 g cukrárenského želé (sypké, extra červené)
červené barvivo

Upečený korpus vyřežeme do oválku, od největšího po nejmenší. Promažeme kávovým krémem a přidáme vložku. Na to položíme další korpus a vrstvíme takto dál. Vše seřízneme do tvaru mozku. Obmažeme čokoládovým krémem. Poté zabarvíme potahovací hmotu na mírně růžovou barvu a vytvarujeme tenké válečky, ze kterých budeme tvarovat mozkové závity. Nakonec vychladíme a pomažeme uvařeným červeným želé. Opět vychladíme.

Další recepty Celý díl

Upozorňujeme, že recepty z pořadu Peče celá země mohly být při natáčení z technických důvodů pozměněny a zároveň, že suroviny od různých výrobců mohou mít odlišné složení, což může ovlivnit výsledný produkt.