JanaKreativní výzvaII. řada

Životní leporelo od Jany

3,5 hodiny

Vanilkové sušenky

750 g hladké mouky
6 g soli
440 g změklého másla
360 g krystalového cukru
2 vejce
citronová kůra
40 g agávového sirupu
vanilkový lusk

Změklé máslo utřeme s cukrem v robotu, použijeme K metlu. Necháme propracovávat asi 3 minuty na střední rychlost. Přidáme vejce, citronovou kůru, sirup, semínka z vanilky a šleháme po dobu asi 2 minut. Sypké suroviny si prosejeme a postupně přidáváme do máslové hmoty. Těsto zpracováváme do té doby, než se spojí a přestane se lepit. Nemělo by to však trvat moc dlouho. Když se bude těsto stále lepit, přidáme trochu mouky. Vypracované těsto dáme do fólie a necháme chvilku odpočinout v lednici. Poté si ho vyválíme na tloušťku asi 4 mm a pomocí vykrajovátek vypícháme požadované tvary. Pečeme na 180 °C 10 až 15 minut, dle velikosti sušenek.

Kakaové sušenky

1020 g hladké mouky
9 g soli
660 g změklého másla
600 g krupicového cukru
3 vejce
90 g mandlové mouky
40 g holandského kakaa

Změklé máslo utřeme s cukrem v robotu, použijeme K metlu. Necháme propracovávat asi 3 minuty na střední rychlost. Přidáme vejce, které zašleháváme po dobu asi 2 minut. Sypké suroviny si prosejeme a postupně přidáváme do máslové hmoty. Těsto zpracováváme do té doby, než se spojí a přestane se lepit. Nemělo by to však trvat moc dlouho. Když se bude těsto stále lepit, přidáme trochu mouky. Vypracované těsto dáme do fólie a necháme chvilku odpočinout v lednici. Poté si ho vyválíme na tloušťku asi 4 mm a pomocí vykrajovátek vypícháme pozadí a rámy leporela. Pečeme na 180 °C 10 až 15 minut, dle velikosti sušenek.

Karamel

420 g krupicového cukru
120 ml vody

210 g cukru si dáme do rendlíku, přidáme asi 60 ml vody a utavíme na karamel, pomocí kterého budeme sušenky slepovat.

Bílková poleva

400 g moučkového cukru
2 bílky
citronová šťáva

Několikrát prosejeme cukr a přecedíme citronovou šťávu, je to opravdu důležité. Do misky si dáme 2 bílky a pomocí vařečky mícháme se 6 lžícemi cukru. Trvá to asi 10 minut. Směs by měla mít podobu bílé řídké kaše. Poté přidáme asi 2 lžíce citronové šťávy a dohušťujeme sníh cukrem podle potřeby.

Dekorace

250 g fondánu různých barev

Sušenky k sobě lepíme karamelem, potahujeme je fondánem a potíráme bílkovou polevou.

Další recepty Celý díl

Upozorňujeme, že recepty z pořadu Peče celá země mohly být při natáčení z technických důvodů pozměněny a zároveň, že suroviny od různých výrobců mohou mít odlišné složení, což může ovlivnit výsledný produkt.