Technická výzvaII. řada

Rohlíky a housky s ochuceným máslem

Máslo a podmáslí

600 g 33% čerstvé smetany ke šlehání

Smetanu vyšleháme do šlehačky a pokračujeme ve šlehání dál, až se začnou dělat hrudky. Máslo se nabalí na metlu a oddělí se podmáslí. Pozor, aby podmáslí nevyšplouchlo z mísy. Můžeme ho i odlévat přes sítko do misky. Hotové máslo je potřeba prohníst a zbavit zbytků podmáslí. Můžeme to udělat pod tekoucí studenou vodou nebo v misce s vodou, kterou několikrát vyměníme. Pokud se máslo lepí na ruce, necháme ho chvíli v lednici ztuhnout. Hotové máslo použijeme na výrobu ochuceného másla i pečiva, podmáslí použijeme na výrobu pečiva.

Kynuté těsto

500 g hladké mouky
260 g podmáslí (vyrobeného dle postupu výše)
40 g másla (vyrobeného dle postupu výše)
20 g čerstvého droždí
15 g krupicového cukru
10 g mořské soli
voda na postříkání
50 g celého máku (na posyp)
50 g celého kmínu (na posyp)

Do vlažného podmáslí dáme cukr a rozdrobíme droždí. Promícháme, zakryjeme papírovou utěrkou a necháme vzejít kvásek. Mezitím si do mísy prosejeme mouku se solí, přidáme změklé máslo a následně i vzešlý kvásek. Vypracujeme pevné (tuhé), ale hladké a nelepivé těsto. Dáme do mísy, zakryjeme fólií a necháme na teplém místě vykynout.

Vykynuté těsto vyklopíme na vál a rozdělíme na 12 stejných kousků. Vytvarujeme z nich 6 rohlíků a 6 housek. Na rohlík si těsto vyválíme do trojúhelníku a stočíme, na housky si z kousku těsta vyválíme váleček a zapleteme ho do housky. Rohlíky i housky vyskládáme na plechy vyložené pečicím papírem, zakryjeme utěrkou a necháme vykynout.

Troubu si předehřejeme na 240 až 250 °C (horní a spodní ohřev). Do spodní části trouby

dáme nahřát plech. Vykynuté pečivo postříkáme vodou a posypeme mákem či kmínem. Dáme péct do vyhřáté trouby. Zároveň nalijeme na nahřátý plech ve spodní části trouby trochu vody (vznikne tím pára) a rychle troubu zavřeme. Pečeme 15 až 16 minut. Ihned po vytažení z trouby pečivo znovu postříkáme vodou, zůstane tak lesklé.

Ochucené máslo

200 g másla (vyrobeného dle postupu výše)
50 g sušených rajčat naložených ve slunečnicovém nebo olivovém oleji
2 až 3 stroužky čerstvého česneku
pár lístků čerstvé bazalky
špetka sušeného chilli
mořská sůl (dle chuti)

Rajčata, česnek a bazalku společně rozmixujeme nebo najemno nasekáme a společně vyšleháme se změklým máslem. Dochutíme chilli a solí.

Další recepty Celý díl

Upozorňujeme, že recepty z pořadu Peče celá země mohly být při natáčení z technických důvodů pozměněny a zároveň, že suroviny od různých výrobců mohou mít odlišné složení, což může ovlivnit výsledný produkt.