Zdeňkův dort s arašídovým máslem

4 hodiny

Korpus

12 vajec
480 g krupicového cukru
400 g hladké mouky
80 g kakaa
240 g másla
kypřicí prášek
špetka soli
1 vanilkový lusk

Bílky s 320 gramy cukru a špetkou soli vyšleháme do pěny. Žloutky se zbylým cukrem a semínky z vanilky vyšleháme do pěny, zašleháme máslo, vmícháme mouku s kakaem a kypřicím práškem, postupně přidáme bílky. Těsto rozdělíme do 4 forem o průměru 15 cm a pečeme 35 minut při 170 °C (horký vzduch).

Čokoládový krém

1000 g 55% čokolády
500 g smetany
200 g másla

Čokoládu rozpustíme, zamícháme smetanu a nakonec zašleháme máslo.

Bílkovomáslový potah

6 bílků
300 g krupicového cukru
500 g másla

Bílky s cukrem zahřejeme na 72 °C a šleháme do vychladnutí, nakonec zašleháme máslo.

Dekorace

rybízová marmeláda
arašídové máslo (crunchy)

Korpusy po vychladnutí rozkrojíme a postupně každý plát promažeme arašídovým máslem, marmeládou a dáme vrstvu čokoládového krému. Nakonec obmažeme bílkovým potahem a dozdobíme.

Další recepty Celý díl

Upozorňujeme, že recepty z pořadu Peče celá země mohly být při natáčení z technických důvodů pozměněny a zároveň, že suroviny od různých výrobců mohou mít odlišné složení, což může ovlivnit výsledný produkt. Uvedená doba přípravy je časem, který měli soutěžící na splnění zadání úkolu.