Čekání na spravedlnost v komunistickém kriminále.
Režie: Jaroslav Novotný. Scénář: Jan Beneš, Neklan Hejda. Hrají: Jaroslav Moučka, Jiří Štěpnička, Viktor Očásek, Jiří Němeček a další.

Do cely věznice v jednom krajském městě je převezen odsouzený Josef Koval, který se zde druhý den má zúčastnit u krajského soudu svého odvolacího řízení proti nespravedlivému rozsudku. Během čekání na eskortu rozkrývá autor charaktery obyvatel cely a především osud Josefa Kovala, který si odpykává trest v Jáchymově, údajně za utajení půdy. Absurdita čekání na spravedlnost, zvůle komunistického lágru a jeho bachařů a hrdinova nemožnost se bránit vede diváka až k existenciálním otázkám.

Televizní autorské zpracování vycházelo ze stejnojmenné povídky Jana Beneše a jeho osobních zážitků z věznění. Bylo však natočeno až po sovětské invazi, a proto místo na obrazovku putovalo dílo do trezoru. Premiéru měl televizní film Dlouhé dopoledne až v roce 1991. Některá historická data by bylo lepší zapomenout, ale na činy, které byly způsobeny, nelze. Připomeňme si tento titul právě v únoru, kdy komunisté v roce 1948 ovládli naši republiku.

Napište nám