Podle tragédie F. Schillera napsal libreto opery O. Hostinský.
V převzaté inscenaci Národního divadla v Praze účinkují: V. Soukupová, V. Zítek, D. Novotný, D. Šounová, K. Petr, K. Průša, J. Hlavsa, V. Nováková, orchestr a sbor Národního a Smetanova divadla. Dirigent Z. Košler. Divadelní režie K. Jernek. Kamera J. Kadaňka. Režie televizního záznamu M. Macků.

Líbezná Beatrice, ukrytá v klášteře nedaleko sicilské Messiny, její matka - kněžna Isabela s znesvářenými syny Manuelem a Césarem - to jsou hlavní postavy operního dramatu, k němuž skladateli napsal libreto podle Schillerovy tragédie muzikolog Otakar Hostinský. Vášnivá láska, kterou oba bratři pocítí k dívce, o níž netuší, že je jejich sestrou, přivodí osudovou tragédii, v níž je vítězem čest a pocit morální odpovědnosti.

Fibich bohatě využil sborových scén ve smyslu antického chóru, který zasahuje do děje a vyjadřuje zásadní postoj k činům hlavních postav. Dílo zadal do konkurzu, vypsaného u příležitosti druhého otevření Národního divadla. Opera byla poctěna cenou, ale její premiéra, 28. března 1884 se nesetkala s porozuměním. Teprve pozdější léta ukázala, že toto dílo je nezastupitelným krokem ve vývoji české opery.

Dnešní televizní záznam je z Národního divadla v Praze z roku 1982, kde hlavní roli - kněžnu Isabelu, vrcholně ztvárnila Věra Soukupová, která 12. dubna oslaví významné životní jubileum.

Napište nám