Půlhodinka populárních dechových melodií.
Účinkují: B. Tůmová, sestry Petrovy, J. Zíma, P. Zelníček, I. Trnka a Pražská kapela P. Finka. Kamera V. Tůma. Scénář a režie L. Váňa.

Dechová hudba nebo zkráceně dechovka je hudební žánr, který pro svůj projev využívá zejména žesťové nástroje a perkuse, a v minulosti byl využíván zejména u vojenských hudeb a posádkových kapel. Za Rakouska-Uherska se o Češích říkalo, že jsou nejhorší vojáci, ale nejlepší muzikanti.

Její zvláštní hudební styl je spojením evropské klasické a lidové hudby. Vznikl tak zábavní hudební žánr, který je dodnes v širokém spektru využíván k prezentaci pro ni typickou pochodovou, smuteční, taneční (polkou, valčíkem) také i koncertní hudbou (například lázeňské promenádní koncerty). Propojením dechové hudby, afroamerického folklóru a blues vznikl v USA základ pro vznik klasického jazzu.

V podání Pražské kapely Petra Finka a sólistů uslyšíte ty nejslavnější dechové písničky a skladby Kalná voda, Snubní prstýnek, Škoda lásky, Cikánka, Šumařinka, Až nás cesty svedou, Láska nehněvaná, Pod jednou střechou, Zbraslavská a Slepička kropenatá.

Napište nám