Pavla Beretová – Eva

Jak vůbec došlo na spolupráci s Olmem Omerzu?

Olmo mě přímo oslovil na roli ve filmu. Předtím jsme se neznali. Domnívám se, že to „upekli“ s kolegou Pechlátem. Pro mně to byla velká čest. Mám jeho práci moc ráda.

Jaké bylo s ním točit?

Natáčení bylo krásné a náročné. Nikdy předtím jsem se s takovým druhem práce nesetkala. Měli jsme větší prostor všechno prodiskutovat a připravit. Olmo je velmi precizní a vyžaduje takový přístup ode všech. Já jsem byla úplně blažená. Mám ráda, když se věci dělají pořádně. Bylo mi tam se všemi moc hezky.

Jak byste svoji roli a film charakterizovala?

Je to rovná, silná, přímá holka. Nemá to úplně snadné mezi svými muži, otec, bratr, manžel. Ale ví, jak v tom chodit, a stojí pevně nohama na zemi. Vlastně absurdně mezi ně přináší racionalitu.

Čím Vás téma filmu zaujalo?

Mne zaujala spletitost rodinných vztahů, jako to ostatně můžeme pozorovat v každé rodině. Touha po kontrole, touha po lásce a nebezpečí nových komunikačních prostředku. Ale hodně je silné téma touhy. Je to film o touze.

Která scéna byla pro Vás nejnáročnější?

Byly pro mě náročné v jistém smyslu všechny. Hrála jsem maminku malého chlapce, miminka a občas mi už odcházela záda… Nejsem trénovaná.

Jak na natáčení vzpomínáte i díky komplikacím způsobeným koronavirem?

Koronavirus nás zasáhl všechny a zastavil. Bylo mi to líto. Hlavně celého týmu a především produkce. Obdivuji trpělivost a připravenost čelit všem neustálým změnám. Obzvlášť těžké to muselo být pro ně i pro Olma. Ale vše se zvládlo, a jsem šťastná, že se to nakonec povedlo krásně dotočit.

Proč by měli diváci přijít do kin na Atlas ptáků?

Diváci můžou těšit na krásný film s hlubokým tématem a především skvělými hereckými výkony. Já jsem celou dobu pozorovala, jak jsou všichni skvělí. Sama se nemůžu dočkat, až je uvidím na plátně.