Představení hlavních postav s komentářem režiséra

Ivo – Miroslav Donutil

Dlouholetý šéf firmy Aron, zakladatel rodinného podniku, který se zabývá výrobou vysavačů a dalších domácích spotřebičů. Ve městě má dobrou pověst a je sponzorem nejrůznějších akcí. Je to dinosaurus, neomylný patriarcha. Zastává principy a názory, které vylučují názory ostatních. Od svých dětí má natolik vysoká očekávání, že je nikdy nebudou schopny naplnit. Vytváří proto vztahy řetězových frustrací. V lidech vzbuzuje posvátnou bázeň. Je to člověk, který kvůli silnému společenskému postavení ztratil schopnost vhledu… Až do okamžiku, než mu do cesty vstoupí nepřítel.

„Postava Iva je psaná s myšlenkou na herce Miroslava Donutila. Byl první, koho jsem si pro tuto roli představoval. Podle mého názoru je to vynikající herec, který je příliš často typově obsazovaný, např. jako neuvolněný autokratický puntičkář, což je opak toho, jak chci charakter jeho postavy uchopit. Ivo sice je autokratický, ale nespoutaný, uvolněný a natolik sebestředný, že všechny své blízké v životě dusí. Je to patriarcha, který prožívá své poslední dny,“ dodává režisér.

Marie – Alena Mihulová

Dlouholetá hlavní účetní ve velké firmě, kterou s majitelem Ivem spojuje tajná minulost – mnoho let spolu měli poměr. Nikdy neměla štěstí v milostném životě. Sama vychovávala dceru Ninu. V době, kdy si už začala zoufat, poznala na internetu amerického vojáka, který dokázal její bolest proměnit v naději. S jeho pomocí získala novou životní energii a začala otevírat novou životní kapitolu.

„Když jsem ji poprvé viděl v Domácí péči, byla pro mě jako zjevení. Je to vynikající herečka, která je schopná velkých transformací, které ve filmu Atlas ptáků Marie prodělá. Jde o postavu, u níž se z antagonisty postupně stane oběť, a podobně jako Ivo, padá z vrcholu až na dno. V podání Mihulové si dokážu živě představit, jak se Marie slepě zamiluje a vsadí celý svůj život na jednu kartu,“ doplňuje režisér.

Martin – Martin Pechlát

Syn Iva. Jeho pravá ruka ve firmě. Měl by otce nahradit ve vedení, ale ten ho nepovažuje za plnohodnotného nástupce. Proto doufá, že jeho místo převezme společně s jeho zetěm Davidem. Útočiště vždy nalézal u matky. Po její smrti se pro něj rodina stala úkolem, který pilně vykonává v rodinné firmě. Má syna Lukáše, s nímž po bouřlivém a traumatizujícím rozvodu zpřetrhal vztahy. Čeká na pravou chvíli, kdy se mu bude moct přiblížit… ale setkání, respektive čelení problému neustále odkládá.

„Martina Pechláta si jako herce velmi vážím. Je autentický, vtipný, a ve filmech jeho postavy působí vždy psychologicky velmi propracovaně, i když mají malý prostor. Obsazuji ho do svých filmů často, ale v posledních dvou šlo spíše o vedlejší role. Stejně jako u Miroslava Donutila jsem měl během psaní na mysli Martina Pechláta. Tandem Pechlát vs. Donutil, otec vs. syn, vztah, který je problematický a vyvolává konflikty už od prvních minut filmu,“ říká režisér.

David – Vojtěch Kotek

Manžel Ivovy dcery Evy. Levá ruka ve firmě. Sportovní typ a Martinova páteř. Na rozdíl od něj je pragmatický, jak v práci, tak v rodinném životě. Na první pohled působí jako někdo, na koho se ostatní mohou spolehnout… Ve skutečnosti je to tichý hráč a černý kůň v Aronovi.

„S Vojtěchem Kotkem jsem si už dlouho přál pracovat, ale nebyla příležitost ani vhodná role. Vystupovat bude v tandemu s Martinem Pechlátem, a jelikož jsou oba velmi odlišní, ale zároveň spjati jako “brothers in crime”, slibují nejen intenzivní prezenci ve filmu, ale také potenciál pro mikrokomiku,“ dodává režisér.

Nina – Eliška Křenková

Dcera Marie. Před nedávnem se přestěhovala z Prahy, kde přerušila studium na fakultě. Energická a zábavná, ale zároveň i destruktivní. Ještě neví, jestli se do školy vrátí, minulý rok byl pro ni krizový. Rozešla se v Praze s přítelem a o studia ztratila zájem. Před problémy i sebou samotnou utekla do rodného města, které pro její budoucnost není vůbec perspektivní. Vyrůstala bez otce, jenž rodinu opustil, když byla ještě malá.

„Pro mne je to nejtalentovanější mladá herečka, tudíž nechápu, proč není více obsazovaná. Je náročná, miluje civilně psychologické herectví. V zahraničních recenzích obou filmů, do kterých jsem ji obsadil, často zaznívá její jméno. Eliška Křenková je naše herečka s největším mezinárodním potenciálem,“ říká režisér.

Eva – Pavla Beretová

Dcera Iva, manželka Davida. Vystudovala právo, chtěla se stát advokátkou, ale nikdy nesložila justiční zkoušky. Eva je stabilizační prvek, spojovací článek rodiny. Dělá to, co dělala její matka, která zemřela – drží otce, staršího bratra a manžela pohromadě. V otázce budoucnosti firmy stojí na straně manžela a bratra, protože je jí jasné, že nikdo už nebude chtít do Aronu investovat tolik energie a času jako otec. S Davidem mají malého syna Jakuba.

„Pavlu Beretovou jsem několikrát s nadšením pozoroval v divadle. Podobně jako u Elišky Křenkové se divím, že není více obsazovaná. Ve filmu Atlas ptáků je sice její role menší, ale její postava ještě prokreslí,“ vysvětluje režisér.