Režisér Dan Wlodarczyk: Kriminálka je už z podstaty maskulinní prostředí

Některé díly seriálu jsou inspirované skutečností. Je pro Vás jiné zpracovávat, co se doopravdy událo, než když točíte čistou fikci?

Scenáristé často píšou postavy podle sebe a své sociální bubliny: zločinci pak jednají jako inteligentní rozumní lidé, jejich činy mají celkem racionální a logickou motivaci, jednání má hlavu a patu. V životě je to jinak, lidi se vraždí z nepochopitelných a malicherných pohnutek, zmítají jimi podivné vášně a dělají takové absurdní pitomosti, že by to scenárista nevymyslel. Ale přitom je to pravda. To je výhoda psaní podle skutečnosti: zelený strom života je košatější než fantazie. Na druhou stranu spousta příběhů podle skutečnosti trpí dokumentárně statistickou pravděpodobností, vyšetřování je lineární a děj nepřekvapí. Záleží vždycky na tom jednom konkrétním scénáři, jak je napsaný – jestli dobře, nebo špatně, ale jestli je to fikce, nebo reál, to nehraje roli.

Každý člen vyšetřovacího sboru má jinou roli. Jaké jsou mezi nimi hlavní rozdíly?

Postavy byly napsané dost zaměnitelně, kriminalisté byli v zásadě nosiči informací. Osobitost jim dodali až herci svým přirozeným naturelem, ti postavy zbavili obecností a oblékli do jedinečných charakterů.

Seriál řeší i problematiku postavení ženy v mužském kolektivu. Jak na toto téma nahlížíte Vy osobně?

V Ostravě je to překážka pro hlavní postavu, kterou hraje Pavla Beretová, a vždycky je zajímavé, když postava překonává problémy a není jen tím nosičem informací. Jinak ovšem problematiku ženy v mužském kolektivu jako takovou neřešíme, rozhodně ne s nějakou obecnou platností. Je to vedlejší téma, které mělo vnést napětí mezi postavy. Žádné „Me Too“ se nekoná. Pravdou však je, že kriminálka je už z podstaty maskulinní prostředí a přítomnost žen na prvním oddělení není tak samozřejmá, jak by se zdálo u většiny televizních kriminálek.

Co Vás osobně zajalo na tomto projektu?

Ostrava a herci. Ostrava je krásná, herci jsou výborní. Všichni: Beretová, Majer, Dobrý, Kozub, Kříž. Byla velká radost s nimi pracovat.