Maso

Rib eye steak s chřestovým pyré

rib eye steak (výška 2 cm)
lanýžový demi-glace
lanýžový olej
přepuštěné máslo
chřestové pyré (tj. bílý chřest uvařený s máslem, smetanou a špetkou muškátového oříšku, poté rozmixujeme)
japonské houby shimeji
čerstvá bazalka
jedlé květy na ozdobení
sůl
čerstvě mletý pepř

Maso včas vytáhneme z lednice a necháme ho dojít na pokojovou teplotu. Steak osolíme, opepříme z obou stran a rozehřejeme si pánev. Zvlášť si necháme také rozehřát přepuštěné máslo. Z hub odkrájíme konce třeně. Na steakovou pánev nalijeme trochu přepuštěného másla, necháme je rozehřát a položíme na něj steaky. V jiném rendlíku na zbytku přepuštěného másla krátce orestujeme houby. Steaky necháme péct na pánvi z jedné strany, dokud se samy ode dna pánve neodlepí. Poté je otočíme (opečená strana by měla mít krásnou zlatohnědou krustu) a necháme dopéct z druhé strany na medium rare.

Steak otáčíme pouze jednou, pečeme 3 minuty z každé strany. Maso poté vyjmeme z pánve a necháme 3 minuty odpočinout na dřevěném prkénku (chceme-li steak více propečený, necháme ho raději dopéct v troubě na mřížce, například 5 minut na 200°C).

Chřestové pyré opečeme na trošce přepuštěného másla. V jiném rendlíku rozpustíme lanýžové demi-glace a zašleháme do něj trochu lanýžového oleje. Na talíř rozetřeme kopeček chřestového pyré, položíme steak a houby. Pyré přelijeme lanýžovým demi-glace a ozdobíme čerstvými listy bazalky a jedlými květy.

Ke steakům doporučujeme podávat suché červené víno, například André. Orestované houby osolíme.

Další recepty Celý díl