Husí kaldoun
Vývar
1 husí skelet s krkem
husí droby
1 malá cibule
1 mrkev
1 petržel
1/2 menšího celeru
2 bobkové listy
15 kuliček pepře
4 kuličky nového koření
sůl
Polévka
2 lžíce másla
1 menší cibule nakrájená nadrobno
2 lžíce hladké mouky
špetka šafránu
sůl
150 g kořenové zeleniny
200 ml smetany na vaření
sůl
bílý pepřmražený hrášek
vařený květák
Skelet, krk, křídla, veškerý ořez a drůbky vložíme do hrnce. Přidáme rozkrojenou cibuli i se spodní slupkou, kořenovou zeleninu, bobkový list, celý pepř a nové koření. Zalijeme studenou vodou a necháme pozvolna vařit alespoň 3 hodiny. Já vařím přes noc v pomalém hrnci. Potom nechám vychladnut a posbírám přebytečný tuk.
Na másle osmahneme cibulku dorůžova, zaprášíme moukou a uděláme světlou jíšku, kterou zalijeme studeným vývarem. Necháme povařit, aby se mouka provařila. V této fázi přidáme šafrán. Polévka bude krásně žlutá.
Přidáme najemno nastrouhanou kořenovou zeleninu, nadrobno nakrájené maso, drůbky a mražený hrášek. Povaříme pár minut. Když je zelenina měkká, zjemníme smetanou, osolíme a opepříme.
Pro labužníky přidávám do horké polévky přímo do talíře žloutek.
Zdobím růžičkami vařeného nebo pečeného květáku a zelenou natí pažitky, petrželky nebo jarní cibulky.
Ohodnoťte tento recept: