Maso

Husí galantina

1 menší husa (asi 4 kg)
sůl
čerstvě mletý pepř

Nádivka

50 g másla
1 velká cibule
sůl
čerstvě mletý pepř
4 stonky řapíkatého celeru
500 g mletého vepřového bůčku
50 ml dezertního vína
50 ml suchého vermutu nebo suchého bílého vína
50 g strouhaného parmezánu

špetka mletého bobkového listu
špetka mletého nového koření
2 lžičky italských bylinek
1/2 lžičky drcené sušené šalvěje
1/2 lžičky mletého bílého pepře
špetka mletého hřebíčku
špetka mleté skořice

300 g uvařených oloupaných kaštanuĚŠ
1 velké jablko
150 g bílého toustového chleba
2 vejce
1 žloutek

Husu otočenou prsíčky dolů nařízneme na hřbetu a vykosťovacím nožem nařízneme maso podél hřbetu až na kost. Opatrně sundáváme od kosti, aby vznikl plát masa. Stehenní kloub můžeme vylomit a pak oříznout. Stehna necháme nevykostěná. Přeřízneme kloub okolo křídla. Nejopatrněji řežeme, když se dostaneme k prsíčkům, abychom kůži zcela neprořízli.

Jakmile je skelet téměř uvolněný, opatrně seřezáváme a odškrabáváme maso z hrudní kosti, až máme před sebou skelet čistý.

Odřízneme krk, případně nadbytečnou kůži, a vykostíme křídla. Pokud jsme někde kůži prořízli, záplatujeme místo odřezkem masa z prsíček. Stačí jen tenký plátek.

Na nádivku na pánvi opékáme na másle chvíli cibuli, řapíkatý celer, maso, koření a víno. Řapíkatý celer i cibuli nakrájíme na malé kostičky.

Přendáme do mísy, přidáme opět na kostičky nakrájené vařené kaštany, jablko a chléb. Přidáme vejce, žloutek, strouhaný parmezán a dobře promícháme.

Rozevřený plát položíme kůží doluĚŠ, podle potřeby vyrovnáme maso seříznutím prsíček, osolíme a opepříme. Z nádivky vytvarujeme bochánek a umístíme ho do středu masového plátu.

Masový plát zavineme zpátky do tvaru husy a svážeme kuchyňským provázkem. Nejdříve okolo a pak i napříč. Stehna svážeme k sobě, aby nádivka nevytékala.

Položíme na pekáč prsíčky nahoru a pečeme při teplotě 180 °C alespoň 2 hodiny. Při pečení přeléváme výpekem. Husa musí být zlatavá a maso měkké.

Před krájením a servírováním nechte husu 15 minut odpočinout, aby při krájení nevytekla šťáva.

Krájejte na plátky jako roládu.

Podávejte s dušenou cibulkou, bramborovou nebo nastavovanou kaší.

Ohodnoťte tento recept: 

10 hlasů

Další recepty Celý díl