Husa jako z Grobu


Maďarská nebo slovenská husa z Grobu je zážitek, na který se jezdí stovky kilometrů.
Připravit takovou husu není nic složitého, když víme jak.
husa, nejlépe z domácího chovu
mléko
sůl
Husu dva dny předem naložíme do mléka a necháme v lednici marinovat. Na naši husu padly asi 4 l mléka. Mimochodem mléko zbaví husu typického pachu a maso je křehké a lahodné.
Před pečením ji dobře osolíme, hrstičku soli dovnitř a druhou zvenčí. Vložíme do pekáče prsíčky dolu, zalijeme 3 dl až půl litrem vody, potřeme mlékem a pečeme 2 hod na 180 stupňů přikrytou.
A 12 minut. Potom husu otočíme prsy nahoru a slijeme sádlo. Pečeme dalších 48 minut nepřikrytou, aby pěkně zhnědla a byla křupavá.
Upečenou husu podáváme s lokšemi a dušeným červeným zelím.
Ohodnoťte tento recept: