Polévka z pečeného květáku


1 menší květák
50 g másla
½ l zeleninového nebo masového vývaru
sůl
pepř
hrachovou, čočkovou nebo jinou mouku na zahuštění
1 kelímek smetany
jarní cibulka, pažitka nebo zelená petrželka
dle chuti kari, uzená paprika, kajenský pepř
Květák rozdělíme na růžičky, omyjeme a dáme do pekáčku, přidáme kousek másla, osolíme, opepříme. Upečeme. Můžeme přidat i košťál, hezky se upeče.
Upečený květák vložíme do horkého vývaru, část si ponecháme jako vložku do hotové polévky. Rozmixujeme. Jestli se nám zdá polévka řídká, můžeme zahustit moukou dle výběru. Polévku zjemníme smetanou a povaříme.
Polévku servírujeme do talíře, vložíme pečený květák, zelenou nať, pokapeme smetanou a posypeme kajenským pepřem. Na dochucení můžeme použít kari koření nebo uzenou papriku a získáme tak úplně jinou polévku.
Ohodnoťte tento recept: