Jean Gaspard Deburau jako hlavní postava baletu Zdeňka Pololáníka. Libreto V. Kokšál, choreografie D. Wiesner. V titulní roli Igor Vejsada.
Kamera J. Kačírek. Režie M. Peloušek.

"Největší z pierotů" - slavný mim Jean Kašpar Deburau, rodák z Kolína, je hlavní postavou baletu brněnského skladatele Zdeňka Pololáníka. Hudba vznikala na libreto Václava Kokšála v letech 1975 - 1976. Premiéra se uskutečnila v Olomouci /1976/; na televizním záznamu je zachyceno nastudování baletu Státního divadla v Brně z roku 1982. Titulní roli tančí Igor Vejsada.

Je nedělní podvečer a bulvár na předměstí Paříže ožívá.Pozornost se upíná ke dvěma divadélkům: Madame Saqui a Funambules. Diváci se vyberou pro ně přitažlivější program a ředitel divadla Funambules zůstává na ulici sám.Jako na zavolanou přijíždí kára rodiny Deburau - akrobatů, hledajících práci. Když předvedou co všechno umí, jsou přijati. Nejmladší z nich, Jean Gaspar, jako statista. Staví stožáry, napíná lana,podává rekvizity. Svoje uplatnění postupně nachází v pantomimě.Brzy se stává nejlepším mimem.V bílém obleku s černou čapkou, širokým límcem a namoučenou tváří vytvořil množství postav. Svým uměním přitahoval i dojímal. Vyvolával bouře potlesku i smíchu. Hrával denně, někdy až deset představení. Nemocný a vyčerpaný vystupoval až do poslední chvíle. Na jeho náhrobku na pařížském hřbitově Pere-Lachaise je nápis: "Zde leží ten, který řekl všechno, ač nikdy nepromluvil".

Napište nám