Vanilková kraslice s vaječným likérem

„Tohle zadání mě moc bavilo. Držela jsem se myšlenky slepičího vejce. Skořápka a vevnitř žloutek z mangového konfitu. Bílý piškot prokapaný vaječným likérem, lehký krém a vejce potažené potahovací hmotou a folklorní zdobení.”
Mangový konfit na vaječný žloutek
300 g pyré z manga (dobře zralého)
4 plátky želatiny
studená voda
mango 100 g pyré + zbytek z konfitu na potírání piškotu
vaječný likér na prokropení piškotu
Oloupeme si mango a v processoru rozmixujeme na pyré. Namočíme si do studené vody 4 plátky želatiny. 300 g pyré lehce nahřejeme, event. dosladíme, přidáme vymačkané plátky želatiny a mícháme do rozpuštění. Formičku na vaječný žloutek vyložíme potravinou fólií a do obou půlek nalijeme mango s želatinou. Necháme v mrazáku lehce zatuhnout a potom přiklopíme k sobě obě půlky, zasvorkujeme a dáme zpátky do chladničky úplně ztuhnout.
Piškotový plát (poměr na 1 plech)
4 vejce
180 g cukru moučka
vanilková esence
1 lžička prášku do pečiva
170 g hladké mouky
3 lžíce vroucí vody
3 lžíce oleje
Našleháme si první piškot. Zvážíme si sypké suroviny (mouku promícháme s práškem do pečiva), ve šlehači si našleháme 4 vejce (cca 6 min), přidáme cukr a šleháme ještě asi 7 min. Na malé otáčky vyšleháme mouku a nakonec jemně vodu a olej. Nalijeme a rozetřeme na plech a pečeme v předehřáté troubě na 180°C cca 12 min. Následně našleháme a upečeme stejným postupem ještě jeden. Po upečení překlopíme na mřížku, eventuálně sloupneme vrchní kůrku.
Krém dovnitř vejce (tvarohový)
300 g mascarpone
150 g jemného tvarohu
100 ml smetany na šlehání
75 g moučkového cukru
vaječný likér na dochucení
Krém na zatření vejce (máslový)
3 bílky (cca 95 g)
170 g cukru krupice
300 g změklého másla
Dokončení
plastická čokoláda na potah
bílková poleva na zdobení (1 bílek, moučkový cukr, citron)
Jeden plát rozřežeme podélně na 3 pruhy. Ty pokapeme vaječným likérem, potřeme mangovým pyré a naneseme tvarohový krém. Vyjmeme z formičky žloutek, obalíme připravenými pruhy a vložíme do ráfku. Necháme ztuhnout v chladu a připravíme si šablony kruhů, které vykrájíme z druhého plátu (počet kruhů 2x14 cm, 2x10 cm, 8 cm, 4 cm (14 a 10 cm jdou dospodu, zbytek tvoří špičku vejce). Sestavte vejce, prokapejte, promažte a dejte ztuhnout.
Vejce zatřeme máslovým krémem a průběžně chladíme a hladíme.
Vejce potahujeme plastickou čokoládou a dekorujeme bílkovým zdobením.
Upozorňujeme, že recepty z pořadu Peče celá země mohly být při natáčení z technických důvodů pozměněny a zároveň, že suroviny od různých výrobců mohou mít odlišné složení, což může ovlivnit výsledný produkt.