Rady a tipyI. řada

Chléb

Jaký je rozdíl mezi kváskem a droždím?

Kvásek, to je dlouhodobý proces, vzniká z bakterií a mikroorganismů, jež jsou přítomné všude kolem nás. Droždí je průmyslově zpracovaná potravina, která umožní zkrátit proces výroby chleba z několika dní na několik málo hodin.

Může způsobit nějaká ingredience zpomalení kynutí?

Například čím více cukru, tím pomaleji těsto kyne. Tím také bude těžší výsledný produkt. A tím více je při pečení nutná specifická teplota.

Proč je kynutí těsta tak důležité?

Kynutí je základ. Dokud není objem dvojnásobný, tak nelze těsto vložit do trouby a pořádně upéct.

Kolik má být v těstě soli?

Obecně platí, že se dává 12 až 15 g soli na 1 kg mouky.

Je možné nahradit cukr medem?

Med může dodat těstu jistou míru vláčnosti. Vzhledem k tomu, že se ho ale nepoužívá moc, tak má stejně jako cukr spíše funkci sladidla. Velký rozdíl to nebude.

Opravdu zlepšuje koření trávení pečiva?

Všeobecně platí, že koření (například anýz, koriandr nebo kmín) napomáhá trávení. Lidstvo o těchto účincích ví již několik tisíc let.

Je dobré předehřívat formu na pečení?

Při pečení chleba ve formě s víkem se opravdu doporučuje formu pořádně rozpálit. Je to velmi specifický způsob pečení. Právě proto, že forma má tlusté stěny a dno.

Když chléb praskne a nejsou v něm bublinky vzduchu, co za tím stojí?

Chléb mohl být nedokynutý nebo v něm mohlo být málo tekutiny. Může to být i kombinace mnoha faktorů, například použitím semínek, která většinu vody absorbují ještě v době kynutí a voda poté chybí při samotném pečení.

Jak to, že jsou italské chleby tak vzdušné?

Italské chleby jsou příkladem těst, ve kterých je obrovský podíl vody. Focaccia či ciabatta obsahují často 80 až 90 % vody v poměru k hmotnosti mouky.

Kam mám dát chléb po vytažení z trouby?

Upečený chleba má chladnout na mřížce či perforovaném plechu. Z trouby ho vyndáváme zahřátý na 200° C a musí vychladnout do pokojové teploty, přičemž během této doby neustále ztrácí vodu.


Další rady a triky