Kdysi dávno se na našich lukách popásala jihočeská žlutka či česká červinka. Jaká plemena skotu je časem nahradila a úspěšně tu zdomácněla? Třetí série magazínu o dovednostech našich předků. Režie V. Karas a J. Rendl

Obsah dílu

Přehrát vše

Naše prababičky chovaly v chlévě kravičku Stračenu nebo Malinu. Neřešily vysokou užitkovost, ani rekordy v počtu nadojených litrů, ale spíš odolnost, nenáročnost a to, že kráva dokázala poskytovat mléko i pracovat na poli. V dobách kolektivizace vesnice však stará plemena skotu rychle nahradila ta, která odpovídala požadavkům nové doby. Dnes už jen málokdo z nás ví, co byl kravařský skot anebo jak vypadaly opočenské mourky. Vypravíme se za mladým farmářem, který pracuje na poli i v lese se svými volky, a zajímá ho vše kolem historie chovu skotu v našich zemích. Zajedeme na Šumavu, kde horské louky spásá stádečko huňatých a rohatých skotských krav, kterým se tu báječně daří. A připravíme si lahůdku babiččiny kuchyně, telecí pečeni na šalvěji.

Stopáž26 minut
Rok výroby 2020
 P ST AD HD