Kulatý pecen chleba – symbol koloběhu života. Co všechno museli naši předkové udělat, než jim zavoněl na stole? Druhá série magazínu o dovednostech našich předků. Režie V. Karas a J. Berka

Obsah dílu

Přehrát vše

Usedněme společně do pomyslného stroje času a vraťme se do dob, kdy naši předkové neznali traktory ani kombajny a úrodu bylo třeba sklízet ručně. Správně naklepat či nabrousit kosu není žádná legrace a chce to fortel a šikovnost. Kosit obilí se musí umět, ukroutit povříslo, udělat snop a postavit panáky není jen tak. A což teprve, když vám do zad praží letní slunce! Po vší té lopotě na nás čeká odměna v podobě krásného pecnu chleba z tradiční pece po dědečkovi.

Recept v tomto dílu


Domácí lékař

Mrkev v lidové medicíně

Mrkev, podle tradic lidového léčitelství, podporuje dobrý zrak, a má také mnoho dalších, zdraví prospěšných účinků. Obsahuje totiž velké množství betakarotenu a vitamínu A. » Číst více


Rady a tipy

Jak naklepat kosu

Správně naklepaná a nabroušená kosa je základ. Usnadní práci a zanechá za sebou dobře posekanou trávu či obilí, které se pak dalším lépe zpracovává. Obilí v snopy a panáky, » Číst více


Stopáž26 minut
Rok výroby 2019
 P ST AD HD