Zeleninová jídla

Zeleninové subdží neboli zimní lečo

Recept inspirovaný ájurvédskou kuchyní. Plný orientálního koření, díky němuž pokrm nejen krásně voní a chutná, ale i příznivě působí na trávení.

⅓ květáku
⅓ dýně
⅓ kapusty
3 brambory
3 cm zázvoru
½ čajové lžičky tmavého hořčičného semínka
½ čajové lžičky kmínu
½ čajové lžičky kurkumy
½ čajové lžičky černého mletého pepře
2 polévkové lžíce přepuštěného másla
sůl

Nakrájíme veškerou zeleninu. Při krájení fenyklu nám zbudou odřezky a také takzvané fenyklové vlasy, tedy zelená horní část. Ty nemusíme vyhazovat, ale naložíme je do olivového oleje, který se pak hodí k rybám či do salátu.

Na přípravu naší zeleninové směsi je nejlepší přepuštěné máslo neboli ghí, kterému se u nás kdysi říkávalo šmolc. Máslo rozehřejeme a nejdříve ze všeho na něm chvíli restujeme veškeré koření kromě kurkumy. Koření se tak krásně rozvoní. Teprve pak přidáme zeleninu a kurkumu. Podlijeme vodou, pomícháme a necháme dusit. Podáváme například se zeleninovými karbanátky nebo domácím chlebem.

Další recepty Celý díl