Rady a tipy

Šmolc

Tak se říkalo přepuštěnému máslu, které měla doma každá hospodyně. Dnes se s ním setkáme spíše pod orientálním názvem ghí.

Klasické máslo obsahuje pouze kolem 82 % tuku. Zato přepuštěné máslo je téměř stoprocentním tukem, a proto snese výrazně vyšší teploty. Můžeme ho zahřívat až na 250 °C. Má dlouhou trvanlivost a nezaměnitelnou chuť, která dokáže na něm připravovaný pokrm významně obohatit.

Máslo vložíme do hrnce, který zahříváme na střední teplotu. V průběhu rozpouštění je dobré máslo občas promíchat, aby se ode dna odlepila bílkovina a vyplavala na povrch. Takto vzniklou pěnu postupně odebíráme.

Přepouštění bude trvat asi 2 hodiny, po nichž nám v hrnci zbude krásně čirá tekutina, kterou přes plátýnko scedíme, a poté plníme do dobře vymytých sklenic. Po zchladnutí uzavřeme víčkem.

Přepuštěné máslo nám může vydržet rok i více. Je ale při odebírání třeba dbát na to, aby se do sklenice nedostala vlhkost, tedy odebírat čistou a suchou lžičkou.

Přejít na obsah dílu