Maso

Domácí šunka z šunkovaru

Podle Jaroslavy Pavlíčkové.

Pro přípravu následujícího receptu doporučujeme zhlédnout video z našeho pořadu. (Řiďte se také návodem připojeném k vašemu šunkovaru.)

množství masa podle objemu šunkovaru (vepřová kýta)
moučkový cukr
sůl
vodu
a trpělivost

Vepřovou kýtu nakrájíme na tenčí řízky. Maso vložíme do misky a postupně přisypeme tolik cukru, soli a vody, aby se nám směs začala lepit. Během přidávání soli, cukru a vody směs rukama promícháváme. Necháme uležet v lednici po dobu 48 hodin. Maso poté pěchujeme do sáčku v šunkovaru. Šunkovar uzavřeme a můžeme začít vařit v hrnci naplněném vodou. Šunkovar vaříme cca 3 hodiny. Po dvou hodinách jej otevřeme a vpichovým teploměrem zkontrolujeme jádro šunky. Poté dovaříme na ideálních 70 °C.

Šunkovar poté rychle zchladíme ve studené vodě a necháme do druhého dne vychladnout, jinak se nám šunka rozpadne. Poté vyklopíme a krájíme na tenké plátky.

Ohodnoťte tento recept: 

37 hlasů

Další recepty Celý díl