S Jiřím Bartoškou a Miroslavem Donutilem k majestátnému hradu Carcassonne i do sklípku, kde voní vína s duší Languedocu

Dnešní cesta povede po plavebním kanálu Midi, který nás zavede také na jednu z největších pevností na světě, Carcassonne. Ve Francii byl 25. srpna velký svátek, oslavy svatého Ludvíka, který se tu slaví mnoho dní. Svatý Ludvík je nejen patronem Paříže, ale i dalších francouzských měst, například města Sete, kam se také podíváme.

Se svatoludvíkovskou tradicí je tady spjatý souboj rytířů na loďkách. Celá jižní Francie je největším vinařským regionem světa, proto nepřekvapí, že se budeme věnovat i vínu. Namísto mechanizace kypří vinice mula a poctivý hnůj z místních zdrojů nahradil chemii. Cibule se tu zase pěstuje dokonce i v Národním parku Cévennes. Je to jediný park ve Francii, kde lidé žijí i v nejpřísněji chráněném pásmu. A jde to, protože ve zdejších horách praktikují filozofii udržitelného rozvoje bez filozofování. Skoro kolem každého stavení je několik terasovitých políček. Zbudovali je povětšinou dědové nebo otcové současných pěstitelů. Cevenneská cibule se používá například pro přípravu škeblí po námořnicku. Pro nás exotika, pro místní všední jídlo, které je hotové za pár minut. Stačí jen cibule, česnek, víno, trocha mouky a samozřejmě škeble.

Stopáž27 minut
Rok výroby 2015
 ST HD
ŽánrDokument