Vína s chutí historie

Veltlínské zelené

„VZ“ je stará odrůda pocházející z oblasti Dolního Rakouska, kde se také nejčastěji vyskytuje. Víno vzniklo samovolným křížením odrůd Tramín a St. Georgen.

Jeho rakouský název „Heuriger“ vychází ze slova „heurig“, čili letošní, víno se totiž podává jako kalné a velmi mladé. V podstatě by se dalo říct, že jde o rakouskou verzi našeho svatomartinského vína. K dosažení kvalitního vína je potřeba dobrá poloha s hlinitou půdou, která má velkou vododržnost. Je třeba zmínit, že odrůda je náchylná na napadení plísní a jarní mrazíky ji obvykle poškodí.

Vychutnat Veltlínské zelené můžete i za parných letních dnů v podobě osvěžujícího vinného střiku. Pokud však dáte přednost světlozelenému vínu samotnému, tak vynikne svěžest a vyvážená ovocná vůně vás rozhodně nemine. V chuti vás překvapí, ale zároveň okouzlí lipový květ, chřest, jemně hořké mandle nebo zelený hrášek. Pokud chcete večer k mladšímu vínu něco zakousnout, tak doporučujeme ke studeným masům. Vyzrálejší vína připomínají chuť exotického ovoce a nejlépe ladí s hovězím masem.

Přejít na obsah dílu