Vína s chutí historie

Muškát moravský

Když tuto odrůdu v 80. letech minulého století vyšlechtil Ing. Václav Křivánek, tak byl „MM“ původně označován názvem MOPR, což je zkratka odrůd, z nichž je víno vyšlechtěno (Muškát Ottonel a Prachtraube).

Svůj nynější název obdržela odrůda v roce 1993, ovšem původní označení můžete stále na některých nových lahvích zahlédnout. Muškát Moravský je u nás nejrozšířenějším původním, nově vyšlechtěným vínem, které vzniklo na území České republiky a průměrný věk vinohradů jím osázených je 16 let. Proti napadení plísní, mrazu a dalším nežádoucím faktorům je středně odolná a nejvíce moravsko-muškátových vinic bychom pravděpodobně našli na slovácké vinařské podoblasti. Není příliš náročný na půdu, nesnese pouze vysušenou zemi.

Víno je zbarveno do světle žluté a zaujme výraznou, ale přesto nenásilnou muškátovou vůni. Chutná velmi lehce a je obohacen ovocnými tóny, z nichž nejvíce převládá černý rybíz. K „MM“ se nejlépe hodí podávat pokrm z husích jater, pokud zvolíte suché víno, přijde na chuť paštika – třeba zrovna ta z husích jater.


Přejít na obsah dílu